- hirdetés -

Minden évben június első vasárnapján ünnepeljük a pedagógusok kitartó munkáját, hogy fáradtságot nem kímélve adják át tudásukat a gyermekek számára. Orosházán az elmúlt évekhez hasonlóan idén június 5-én a városi ünnepség keretein belül adták át a kitüntetéseket azoknak a nyugdíjba vonuló iskolai és óvodai pedagógusoknak, akik legalább 25 éven át az oktatás területén tevékenykedtek.

Nyugdíjba vonulnak ugyan, de jelenlegi és egykori diákjaik sem feledik el soha tanításaikat azoknak a pedagógusoknak, akik június 5-én vehették át kitüntetésüket a Petőfi Művelődési Központban. Az ünnepség a Czina Sándor Tagintézmény és a Liszt Ferenc Művészeti Iskola produkcióival indult. A diákok zenei és verses előadása után Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévő pedagógusokat.

– Úgy tartják, a tudás hatalom, és az önök feladata az, hogy ezzel a hatalommal felruházzák az ifjúságot. Ez pedig bizony, nem könnyű munka, hiszen nem csupán tanítanak és nevelnek, hanem bizonyos szinten a szülők szerepét is átveszik: hitre, erkölcsre, illemre és fegyelemre tanítják az önökre bízott fiatalokat. Önök a katedrán állva példaképek, mindig számtalan figyelő szem előtt állva, egyensúlyozva a különböző képességű, hátterű gyerekek, a tanmenet, a fenntartó és a szülői elvárások között – mondta Dávid Zoltán polgármester, majd sok erőt és még több gyermekmosolyt kívánt a pedagógusoknak.

A köszöntő után a Pedagógus Szolgálati Emlékérmek átadása következett, melyet azok a nyugdíjba vonuló pedagógusok kaphatnak meg, akik legalább 25 évig végeztek oktató-nevelő munkát. A díjakat Dávid Zoltán polgármester, Verba Magdolna, a Pedagógus Szakszervezet orosházi területének titkára, és Németh Gabriella, az Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodájának intézményvezetője adta át.

Pedagógus Szolgálati Emlékéremben részesült:

  • Dankó László Zoltánné, a Könd utcai óvoda óvónője
  • Zolván Edit, a Bácska utcai óvoda telephelyvezetője
  • Balogh Sándorné, a Czina Sándor Tagintézmény pedagógusa
  • Wojtczakné Mátra Tünde, a Czina Sándor Tagintézmény pedagógusa
  • Kissné Tarján Katalin, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola pedagógusa
  • Takács Ágostonné, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola pedagógusa
  • Dr. Blahóné Gali Erzsébet, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola intézményvezető-helyettese
  • Kenéz Olga, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola pedagógusa
  • Feketéné Erhardt Ildikó, a Székács József Evangélikus Iskola pedagógusa
  • Hegedűsné Farkas Erzsébet, a Székács József Evangélikus Iskola pedagógusa
  • Fórizs Ibolya Zsuzsánna, a Székács József Evangélikus Iskola pedagógusa

– Nagyszerű, nagyon jól eső érzés, hogy megkaptam ezt a díjat, de egyben hihetetlen is, hogy eltelt negyven év. Nagyon sokrétű tevékenységet folytattam, 22 évig 1-2. osztályosokat tanítottam, majd a Rákóczitelepi Tagintézményben voltam intézményvezető. Ott is töltöttem a pályafutásom 38 évét, sőt, már a szüleim is ott koptatták a padot. Az utolsó két évemet a Vörösmarty Mihály Székhelyintézményben töltöttem, ahol intézményvezető-helyettesként dolgozom. Még nem tudom milyen érzés lesz nyugdíjba menni. Várom is, hogy azt csinálhassak, amit szeretnék, de azt gondolom hiányozni fog a pezsgés, a gyerekek és a kollégák – mondta Kissné Tarján Katalin.

A Ruhmann Imréné Díjat az elismerés alapítója, Herjeczkiné Ruhmann Csilla és Dávid Zoltán polgármester adta át az idei kitüntetettnek, Czirokné Kis Ildikónak, az Eötvös József Katolikus Óvoda óvoda pedagógusának. Szőke-Molnár Csilla, az óvoda vezetője elmondta, nagyon megtisztelő, hogy ismét az ő intézményükből került ki a Ruhmann Imréné Díjas pedagógus.

– Több mint 30 éve dolgozunk együtt, vele kezdtem a pályafutásomat az akkori Rákóczi óvodában. Ő volt tulajdonképpen az én kis mentorom, amikor kikerültem az iskolából mellette dolgoztam. Nagyon szeretik őt a gyerekek és a szülők is. Elismerik a munkáját. Iszonyatosan jókedvű, vidám természetű és a gyermekeknek él a munkája során. Nagyon innovatív, bármilyen lehetőséget megragad, amivel az óvodát előre lendítheti – hangsúlyozta az óvoda vezető.

Az ünnepség végén az orosházi önkormányzat ajándékaként minden pedagógus egy-egy szál virággal és egy kis édességgel távozott.

Fotók: Für Henrik

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.