- hirdetés -

Sokakban felmerül a húsvéti időszakban, hogy élő nyúllal lepik meg a családot. Nem ritka, hogy néhány nap után megunják az állatokat és végül elengedik az utcán, a szabadban, ezzel gyakorlatilag halálra ítélve őket. Vannak már egyéb lehetőségek is, hogy ezt elkerüljük.

A húsvét közeledtével sokan gondolják úgy, hogy nyulat vesznek. Dr. Muntyán János orosházi állatorvos szerint ezzel nincs is baj, ha felelősségteljesen gondoskodunk az állatról, hiszen tartásával számos kötelezettség is jár.

Dr. Muntyán János a felelősségteljes gondolkodásra hívja fel a figyelmet (Fotó: Horváth Bence)

Fontos, hogy a leendő állattartók megfelelő körülményeket alakítsanak ki a nyúltartáshoz. Az állatorvos szerint mérlegelni kell egy kedvenc vásárlása előtt, hiszen egyéb költségekkel is jár a tartása.

– Csak akkor vegyünk állatot, ha hosszútávban gondolkoznak a leendő gazdák. Ebben az esetben a nyuszi egy nagyon kedves, barátságos társ lehet. Leginkább a törpenyulakat szoktuk javasolni, nekik valamivel kisebb hely is elég. Igaz, hogy speciálisabb törődést igényelnek, de erre már minden háttérszolgáltatás adott. Megfelelő ketreceket, búvóhelyeket és táplálékokat is lehet kapni – sorolja az orosházi állatkórház tulajdonosa.

Fotó: Horváth Bence

Felhívta a figyelmet, hogy az sem mindegy, hogy mivel tápláljuk a törpenyulakat. A megszokott, úgynevezett hízó nyúltápokat adni nekik szigorúan tilos. Fontos, hogy a nyulak fogainak koptatásához is biztosítani kell a megfelelő rágcsákat.

Érdemes jól felkészülni az adott állat igényeire, milyen betegségek jellemzőek egy adott fajnál. Akár több szakembert is kérdezzünk meg, hogyan tudjuk megfelelően tartani új kedvencünket. Ebben segítenek az egyik orosházi díszállatkereskedésben is. Havancsák Mónika tulajdonos elmondta, hogy húsvét előtt érezhetően megugrik a nyulak iránti kereslet. A vásárlás mellett egyéb lehetőségeket is kínálnak a vásárlóknak.

Fotó: Horváth Bence

– Mi azzal tudunk segíteni az embereknek, hogy nem kell megvenni a nyulakat. Mi azt támogatjuk és népszerűsítjük, hogy inkább béreljenek, és akár egy hónapot is a családnál lehet a nyuszi. Árát tekintve, igaz, nem sokkal olcsóbb, de bármikor visszahozható a kis jószág. Természetesen ez minket terhel, hiszen lehet, hogy egyszerre akár 10-15 nyulat kapunk vissza, de mi őket vissza tudjuk vinni a tenyésztőhöz. A lényeg, hogy így az állatoknak nem esik bántódásuk, nem kerülnek az utcára, miután esetleg megunták őket a gyerekek – fogalmazott a Nimfa Díszállatkereskedés tulajdonosa.

A bérlést javasolják Havancsák Mónikáék (Fotó: Horváth Bence)

Hosszú évekre szóló felelősség

Pillár Napsugár igazi állatbarát, már gyerekkorában is voltak nyulai. Jelenleg három kutya, egy törpehörcsög, három quessant törpe birka, egy minnesotai törpemalac társaságában két óriás nyulat is tart.

– Eltérő, hogy melyik állatfaj, mennyire igényli a vele való foglalkozást, a rászánt időt. Egy kutyával naponta dolgozni kell a megfelelő kapcsolatért. Nálunk a malac is jelzi, hogy foglalkozzunk vele. Simogassuk, tanítsuk. A nyulak esetében, ha bent él az emberrel elég szoros kapcsolat tud kialakulni a gazdival. Tudja, hogy tőle kap enni, nasit, simogatást, így keresi is az ember társaságát – sorolja.

Pillár Napsugár és kutyája, Luna (Archív fotó)

– Az idő, és energia mellett a másik „áldozat”, hogy az állattartásnak anyagi vonzata is van, ezzel számolni kell. Sokan vesznek magukhoz meggondolatlanul állatot, mert nem tudnak neki ellenállni. Nem gondolják végig, hogy az milyen kiadásokkal jár, már akár egy nyúl tartása is. Persze, amikor az ember megsimogatja a bolyhos nyuszibundát, vagy épp oldalára dőlve várja a pocak vakargatást a malac, vagy farokcsóválva várják az embert a kutyák az minden „áldozatért” kárpótolja a gazdikat – teszi hozzá Napsugár.

A rutinos állattartó rámutatott, ne egy ünnep miatt, meggondolatlanul vásároljunk bármilyen kedvencet. Vegyük figyelembe, hogy az hosszú évekre – nyulak esetében körülbelül tíz évre – szóló felelősséget jelent.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.