- hirdetés -

A húsvét asztal egyik legfontosabb szereplője a sonka mellett a tojás. Utánajártunk, milyen a választék, mennyibe kerülnek a különféle méretű tojások, és hogy nagyjából mennyivel több fogy ilyenkor, mint egy átlagos héten.

Ilyen idő tájt, rendes körülmények közt a háziasszonyok alaposan be szoktak spájzolni tojásból is. Sok helyen jó néhányat meg is festenek, a többi pedig finomra fő a maradék sonkalében. Ehhez persze be is kell szerezni az alapanyagot. Ki boltba, ki a piacra veszi az irányt.

Ennél az árusnál 36 Ft az „M”-es méret (Fotó. Horváth Bence)

Természetesen Húsvét előtti „tojáskeresésre” mi is elsőként a piacra, illetve a vásárcsarnokba indultunk. A csarnokban szinte minden zöldséges standon ott álltak halmokban a tojások is. A 35 – 45 forintos darabonkénti ár volt a jellemző. A piacon Kocsis István őstermelő 40 Ft-ért kínálta a tojást. Mint elmondta, ősz óta nem emelt árat, mint ahogy most az ünnepre való tekintettel sem.

– Nem emeltünk az áron, hogy jobban fogyjon. Máskor ilyenkor sokkal többet vittek, idén a Húsvét ellenére alig adunk el többet – tájékoztatott Kocsis István.

A csarnokban árusítók is ez utóbbit erősítették meg. Papp-Kis Tünde sem tapasztalt nagy változást az ünnep közeledtével.

Bár csak 35 Ft, alig fogy több, mint egyébként (Fotó: Dancsó József)

– Nálunk 35 forint a tojás. A TV-ben emlegetett 50-60 forintos áraknak itt Orosházán nyoma sincs. Érdekes, hogy mégis alig fogy több, mint egyéb időszakban. Talán az idén a járvány miatt elmaradnak a nagyobb családi rendezvények, vagy a pénzük van fogytán az embereknek – teszi hozzá.

Megnéztük a nagyobb élelmiszer boltok kínálatát és kiugróan magas árakat nem igen tapasztaltunk. Az „M”-es méretű tojásokat 33-35 forintért adják. A nagyobb méretek arányosan többe kerülnek.

Tojásból tehát van kínálat, az árak sem az eget verdesik, bízhatunk benne, hogy a sonka, a kolbász és a kalács mellé kemény tojás is kerül az ünnepi asztalokra.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.