- hirdetés -

A kormány elindítja a regisztrált pedagógusok oltását annak érdekében, hogy az április 19-ére tervezett újranyitást követően a tanárok nagyobb védettséggel állhassanak munkába. Az orosházi iskolák vezetőit kérdeztük arról, hogyan fogadták a nyitás lehetőségének hírét és mekkora a pedagógusok oltási hajlandósága.

– Számítottunk rá, hogy nem nyílik meg az iskola április 7-én, mert most már nagyjából egy éve leginkább mindenre és mindennek az ellenkezőjére is mindig számítani kell – kezdte Nagy Róbert, a Székács József Evangélikus Iskola igazgatója. – Fenntartásokkal kezeltük a nyitás időpontját, a múlt héten pedig megtudtuk, hogy leghamarabb 12-e, de inkább 19-e lesz a visszatérés ideje. Nagyon örülnénk, ha normál rendben folytatnánk ettől a naptól az oktatást, de azért hiú ábrándokat sem szeretnénk kergetni, hiszen ebben a helyzetben sajnos semmi sem biztos – hangsúlyozta.

Nagy Róbert igazgató (Fotó: Horváth Bence)

A gimnazisták már november óta online tanulnak. Nagy Róbert elmondta, nehéz eldönteni velük kapcsolatban, mi lenne a jó megoldás. A 9-11. évfolyamon tanulóknak mindenképp hasznos lenne visszatérniük a normál munkarendbe, – a közösségi élet és a tanulás szempontjából is – hiszen nekik még nagyjából két hónap hátra van a tanévből. A 12. osztályosoknak is nagyon hiányzik már a jelenléti oktatás és természetesen a társaik is, viszont ha 19-én vissza is jönnek, nekik már csak kettő hetük lesz az érettségiig. Az igazgató úgy véli, ez komoly rizikóval járna, hiszen ha valaki behozná a fertőzést az osztályokba, és ezáltal a végzősök karanténba kerülnének, akkor ők nem tudnák május 3-án elkezdeni az érettségi vizsgáik sorát. Ez egy fontos kérdés, melyről kormányzati és iskolai szinten is beszélni kell majd a következő időszakban.

Versike a pedagógusnak

Korcsok Marianna, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola igazgatója a következőket nyilatkozta portálunknak.

Korcsok Marianna igazgató (Fotó: Horváth Bence)

– Nem örültünk neki, de sajnos számítottunk rá, hogy húsvét után nem térhetnek még vissza az a gyerekek az iskolapadba. Bízunk abban, hogy a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, így újra indulhat a személyes oktatás április 19-én. Szerencsére flottul működik az online oktatás, minden gyermeknek van már otthon megfelelő eszköze, akinek korábban nem volt, annak most biztosítottunk. Az oktatás mindennap online órák keretein belül zajlik, amiért a szülők és a diákok is egyaránt hálásak. Több szülői köszönőlevél érkezett már pedagógusainkhoz, egyet meg is osztanék Önökkel, (a megnevezést XY-nal helyettesítve).

Drága XY néni, maga egy kincs, és jóságos szíve nélkül online tanulás sincs!
Drága XY néni, miközben hallgattam a mai órát, ez a kis ici-pici versike jutott eszembe!
Fogadja sok sok szeretettel, mert én a mai óra végét megkönnyeztem!
Legyen Áldott! Nagyon szép, örömteli életet tiszta szívemből kívánok!”

Soron kívül történik majd a tanárok oltása

Arról is kérdeztük az iskolaigazgatókat, mekkora a pedagógusok közében az oltási hajlandóság.

– Nagyon vegyes a kép – fogalmazott Víghné Pintér Lilla, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója. – Van, aki már 24-e előtt regisztrált, van, aki azt mondta, most éjfélig biztosan jelentkezik, hogy húsvét után mielőbb megkaphassa a vakcinát. Rajtuk kívül vannak köztünk olyanok is, akik már megkapták a védettségi igazolványt, mert igazoltan átestek a fertőzésen, de olyanok is akadnak – leginkább a fiatalabb kollégák közül – akik nem kérik a védőoltást.

A védettség május közepén alakul ki

Az igazgató hozzátette, valószínűleg az oltás április 1-2-3-án lesz, 3-4 hét múlva a 2. oltás. Tehát kb. május 2-ától még 2 hét múlva alakul ki a védettség. Így a védettségük május 16-25 között alakul ki, április 19-én pedig állítólag jön a kezdés.

– Mindenkit féltünk. Mi egyszerre szeretnénk kezdeni, vagy otthon maradni. Nálunk nagyon sok pedagógus nagyon beteg volt a 2. hullámban, ráadásul 7 hozzátartozót veszített el a tantestület, és egy nyugdíjas kollégát. Mindenki covid fertőzöttségben hunyt el. Mi nagyon érezzük a súlyát ennek – emelte ki.

A dolgozók aránya ez idáig a református iskolában: 10% az egyszer oltott, 3% a kétszer oltott, 38% a március 24-e előtt regisztrált, 15% a 29-e éjfélig regisztrált. Tehát a dolgozók 66% lesz oltott, ehhez még hozzájön 17% természetes védettséggel rendelkező kolléga, akiknek már szinte mindnek van védettséget igazoló igazolvány a is, ők a 2. hullám betegei. Így 83%-os lesz egyszer csak a védettség.

Víghné Pintér Lilla igazgató (Archív fotó, Horváth Bence)

Víghné Pintér Lilla hozzátette, örül, hogy nem nyitják meg 7-én az iskolát, mert ő is és sok pedagógustársa fél. Eddig 12-en voltak koronavírusosak a tantestületből, és mindannyiukat nagyon megviselte a betegség. Helyesnek tartják a kormány döntését, hogy két héttel tovább tart a digitális távoktatás.

– Nagyon sokan várták már, hogy a pedagógusokat előre vegyék a sorban – mondta el az oltással kapcsolatban Nagy Róbert, az evangélikus iskola igazgatója. – A tanári kar és a dolgozók nagyobb része szeretne élni a lehetőséggel, és vannak köztünk jó néhányan olyanok is, akik elméletileg már védettséget élveznek, hiszen igazoltan átestek a fertőzésen, vagy az első oltást felvették. A közgondolkozásban is ezt látjuk, és a szakemberek is egyöntetűen amellett állnak, hogy a tömeges oltás a módja annak, hogy megfékezzük a vírus további terjedését. Közös érdekünk, hogy minél hamarabb magunk mögött hagyjuk ezt a járványt – fogalmazott Nagy Róbert.

Kiemelt kép: illusztráció, Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.