- hirdetés -

Ahogyan egyre inkább belefáradunk a járványba, a bezártságba, a folyamatosan áradó rossz hírekbe, sokak szájából elhangozhat: bár csak a világ túloldalán lennék inkább.

Persze ez csak egy amolyan szófordulat, de adódik a kérdés:

Mi van a Föld túloldalán, Orosházával „szemben”?

A lapos föld hívők erre a kérdésre csak a fejüket vakarhatják, de a többiek lekapnak a polcról egy földgömböt és megnézik. Viszont, ha nagyon pontosan szeretnénk megtudni, akkor a csodálatos világháló lehet a segítségünkre.

Ebből egyből megtudhatjuk, hogy Orosháza „alatt”, átellenben csak a Csendes óceán van. (Orosháza 46° 33′ 37.2″ N, 20° 40′ 9.7″ E, Csendes óceán 46° 33′ 37.2″ S, 159° 19′ 50.3″ W) Ez a hely pedig ideális hely a tengeri állatoknak és az űrből irányítottan visszatérő űrszemétnek.

Jobb esetben ilyen kép fogadná a váratlanul odapottyanót (Fotó: pixabay)

A ponthoz legközelebbi szárazföld az Új-Zélandhoz tartozó Catham-szigetek. A szigetek 1842 óta tartoznak Új-Zélandhoz, melytől mintegy 650 km-re nyugatra helyezkedik el és mintegy 600 lakosa van. Érdekesség, hogy környezettudatos cél alapján egyes szigeteit különösen védett természetvédelmi hellyé nyilvánították és onnan teljesen eltávolították a tájidegen állatokat, növényeket. Ezután a természet gyors regenerálódásnak indult.

Legközelebb ehhez a ponthoz Fa Nándor és Gál József jutott, mikor első magyarként körbehajózták a Földet 1985-1987 között a Szent Jupáttal.

Egyszóval, vigyázzunk az eléggé át nem gondolt kívánságokkal, nehogy véletlen beteljesüljön és ott találjuk magunkat az óceán közepén, néhány cápa cseppet sem kedves társaságában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.