- hirdetés -

A turizmus az egyik ágazat, melyet elsőként és az egyik legnagyobb mértékben sújtott a koronavírus járvány. Mostanra már vannak országok, amelyek újra várják a turistákat, persze feltételekkel.

A görög turisztikai miniszter, Harry Theoharis bejelentette, hogy országa május 14-én megnyitja a határait a turisták előtt: a koronavírus ellen beoltott, valamint a negatív teszteredményt produkáló külföldiek beléphetnek Görögországba.

– Minden olyan turistát szeretettel fogadunk, aki vagy megkapta a vakcinát, vagy rendelkezik antitestekkel vagy negatív a koronavírustesztje. A turistákat ugyanakkor véletlenszerűen tesztelni is fogják – magyarázta a miniszter. A hír apropóján kerestük meg Nagy Lászlónét, a Nagy Utazási Iroda vezetőjét.

Nagyné Terike optimista a nyarat illetőleg (Fotó:CSJ)

– Minden kialakulóban van, mi pedig várakozó állásponton vagyunk. Véleményem szerint az elkövetkező két hónapban, legkésőbb júniusig el kell dőlnie, hogy melyik ország, milyen feltételek mellett engedi be a területére a turistákat. A turizmus jelentette bevétel mindenütt nagyon hiányzik a kalapból és azt mondom, hogy nem csak az országok, az üdülőhelyek készülnek nagyon a turisták fogadására, de az emberek is nagyon várják már mindenütt. Várják azok is, akik a vendégeket fogadják, de talán még jobban azok, akik a hosszú bezártság után utazni szeretnének. Nem rég beszéltem az egyik partnerünkkel, aki elmondta, hogy a jól átoltott Angliából a turisták elözönlötték Tenerifét. Teli vannak a szállodák. Most még innen kicsit körülményes az utazás, de azt mondom, nyárra ez gyönyörűen le fog tisztázódni – mondja Terike.

A pandémia miatt sok iroda zárt be, a nagyobb cégek a sok irodájukból sokat bezártak. Akik még talpon vannak, azok is zárva tartanak, de érződik a nyomás.

Görögország az egyik legnépszerűbb úti cél (Santorini) (Fotó: pixabay)

– Mindenki menni akar. A kalitka, ha szép és aranyos, az attól még kalitka. Az emberek ki akarnak szabadulni. Magyarország újra felfedezése után ismét a tengerhez vágynak. Van idénre egy csomó foglalásunk. Sokan a tavalyi elmaradt utazásuk befizetett pénzét sem vették ki, hanem foglaltak az idei szezonra. A legnagyobb sláger, a nagy szerelem az orosháziak közt az előbb említett Görögország, de szeretik a török riviérát, Horvátországot, Bulgáriát is. Mi rajtra készen állunk, amint feloldják a tilalmakat, bele tudunk csapni a lecsóba – teszi hozzá.

Az utazási irodák és az utazni vágyók tehát optimisták. Reméljük, igazuk lesz és a a járvány szörnyűségeit már mindenki ott pihenheti majd ki, ahol akarja.

Azt is hozzá kell tennünk, hogy a jelenlegi magyar járványügyi adatok alapján még sok tényező hiányzik ehhez, de megfelelő védekezéssel és átoltottsággal csillapodhat, kezelhetővé válhat, majd véget érhet a járvány – ez az egyetlen út ehhez. (A szerk.)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.