- hirdetés -

Dr. Dani Gergely háziorvost kérdeztük arról, kiknek és konkrétan mi ellen nyújt védelmet a védőoltás. A válaszokkal igyekeztünk több tévhitet is eloszlatni.

A legfontosabb tény, hogy a védőoltás nem magától a vírustól, hanem annak szövődményeitől óvhat meg minket. (Valószínű, hogy a kifejezés – „koronavírus elleni védőoltás” – okoz félreértést.) A másik fontos tény, amit tisztázni kívánunk, hogy az az ember is fertőzhet, aki már megkapta a védőoltást, így számára is ugyanolyan fontos a maszkviselés és a többi higiéniai előírás betartása. Következzenek a háziorvos szavai.

– A vakcina elsődleges feladata, hogy a koronavírus súlyos szövődményeitől védjen. A betegséget ugyanúgy el tudja kapni az is, aki még csak az első, de az is, aki már a második oltást is felvette. Sőt, az oltott személy is tovább tudja adni a betegséget, épp emiatt nagyon fontos, hogy a megfelelő védőintézkedéseket továbbra is betartsuk! Ugyanakkor vannak tanulmányok arra vonatkozóan, hogy akik már átestek a betegségen vagy megkapták az oltást, azoknál az esetlegesen kialakuló betegség jóval alacsonyabb intenzitású lenne, a beteg nem igényelne kórházi ápolást, nem lennének halálos szövődményei sem, és ők jóval alacsonyabb valószínűséggel, kevesebb eséllyel adnák át a fertőzést másoknak – emelte ki.

Könnyebb védekeznie a szervezetnek

A háziorvos elmondta, ha valaki a védőoltás felvétele után kapja el a betegséget, akkor kevesebb vírus fog termelődni a szervezetében, hiszen azt már nem egy teljesen ismeretlen, idegen anyagként érzékeli a szervezet, hanem fel van rá készülve, és ennek köszönhetően az immunválasz jóval gyorsabb és hatékonyabb lesz. Vagyis ezáltal a szervezet sokkal gyorsabban megkezdi a védekező működést, így a vírus nem tud majd annyira elszaporodni.

– Vannak olyan egyének, akiknek az immunrendszerük állapota vagy az alapbetegségeik súlyossága nem teszi lehetővé, hogy a vakcina nagymértékben kifejtse védőhatását, ezért náluk sajnos kialakulhatnak súlyosabb szövődmények is. Ez azonban csak az oltottak 10, esetleg 20%-ára igaz – tette hozzá.

Csökkent az átadás esélye, de a lehetőség fennáll

A védőoltásnak köszönhetően nem alakul ki nagymértékű víruskoncentráció a szervezetben, ezáltal a vírus átadásának valószínűsége is csökken, de sosem nulla. Épp emiatt a megszokott védekező intézkedéseket ugyanúgy be kell tartani, ezek feloldása csak akkor lehet napirenden, amikor már jóval kevesebb lesz a kórházban ápoltak és a napi új megbetegedések száma.

Dr. Dani Gergely

– Az oltás jóvoltából az emberek többségének olyan immunstátusza lesz, melynek köszönhetően a betegség nem alakít ki náluk súlyos fokú megbetegedést, így valószínűleg kórházba sem kerülnek. A végső cél az, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne omoljon össze a nagy terhelés alatt. Láthatjuk ugyanis, hogy a jelenlegi helyzet eléggé igénybe veszi az egészségügyet – fogalmazott.

Ha elhúzódik az oltás, az gondot okozhat

Dr. Dani Gergely hozzátette, a vírus terjedése, fertőzőképességi rátája matematikai modellekkel jól ábrázolható. A vírus négyzetes arányban vagy ennél még nagyobb mértékben terjed. Ha viszont kevésbé tudja az egyik ember átadni a másiknak a fertőzést, akkor a vírus terjedési pontja lezárul, és minél több lezárt útvonallal találja szembe magát, annál kevésbé lesz képes terjedni, és akkor fokozatosan gyengülni is fog. Ha elérnénk az áhított 60 vagy inkább 70% körüli immunmemóriás védettséget (oltással vagy azáltal, hogy átestünk a betegségen), akkor a lakosság maradék 30%-a védve lenne attól, hogy nagy fokú, súlyos tünetekkel járó fertőzés kialakuljon nála. Az a veszély viszont fennáll, hogy ha lassan történik, vagyis nagyon elhúzódik az oltóprogram, akkor akár mutáns törzsek is előkerülhetnek.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.