- hirdetés -

A koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedések máshogy érintették a különböző vállalkozásokat. Az orosházi Horváth Lászlót kérdeztük meg a tapasztalatokról, aki Orosházán szoláriumot, Békéscsabán kávézót üzemeltet.

– A szolárium szempontjából tavalyhoz képest nincs túl sok változás. Igazából akkor nem volt korlátozás a szépségszalonokra, csak a korábbi bezárás, de sokan úgy döntöttek bezárnak, hiszen nem volt mozgás, annyira megrémült mindenki és mi is így láttuk jobbnak. A mostani helyzet viszont annyiban más, hogy a tavalyival lényegében kiesett egy szezon, hiszen egy szolárium fő szezonja leginkább március-április-május – elemezte a helyzetet Horváth László.

Horváth László mesélt a korlátozások hatásairól (Fotó: Horváth Bence)

Elmondta, javulni nem javult a helyzet, hiszen így megint kieshet egy teljes szezon, ezért bízik benne, hogy pár héten belül újra tudják nyitni a kapukat vagy legalább enyhítenek, már a délután 3 óráig való nyitvatartás is sokat segítene. Mivel esetükben fodrász, kozmetikus, masszőr és műkörmös is dolgozik a szalonban, a jelenlegi helyzet számukra is nagy érvágás, főleg ha még hetekig tart.
– Gazdasági szempontból sem tesz jót, de persze első az egészség, bízunk benne, hogy a növekvő oltási kedvvel beindulhat majd a korlátozások enyhítése – tette hozzá.

A kávézó esetében gyorsan tudtak reagálni a változásokra. Ott egy napig sem zártak be a vírus miatt, hiszen már 2020-ban is tudtak zárt ajtók mögül kiszolgálni.

Nagy sikere van az elviteles kávénak (Forrás: Wake Cup)

– Akkor kellemes tavaszi idő volt, 3 óráig voltunk nyitva minden hétköznap. Egy asztalt toltunk az ajtó elé és azon keresztül működött a kiszolgálás. Erre a 2021-es időszakra nagyon jól jött, hogy egy a fővárosban is jól bevált szokás, az elviteles kávé egyre népszerűbb megoldássá vált.

A korlátozások természetesen gátat szabnak a közösségi térnek, amit sikerült kiépítenünk, nekünk és a vendégeknek is hiányzik, hogy ne csak az ablakon keresztül tudjunk beszélgetni. Jelenleg ugyanis a november óta tartó korlátozások eredményeként kicseréltünk egy ablakot és azon keresztül, büfé jelleggel szolgálunk ki. Hozzánk november óta senki nem jön be az épületbe, ez a megoldás szerencsére bevált – idézte fel.

Az Év kávézója címet kétszer is elnyerték (Forrás: Wake Cup)

Hozzátette, nem szeretne találgatni, de reméli, hogy áprilisban már legalább a teraszokat megnyithatják, természetesen itt is betartva a megfelelő távolságtartást, nyáron pedig már talán teljes ajtónyitás mellett bent ülve is tudnának fogadni vendégeket, akik között nagyon sok a visszatérő törzsvendég.

A közösségépítés bevált Wake Cup-nak (ez az angol szójáték a kávézó neve), hamar elterjedt a hírük a 2017-es nyitás után, az országos médiában is megjelentek, 2018-ban és a járvány sújtotta 2020-as évben pedig az év kávézójának választották meg egy országos versenyben, de 2019-ben is az első tíz közé kerültek.

Kiemelt kép: Horváth László nyilatkozik az OrosCafénak, fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.