- hirdetés -

Lenne egy szabad estéd, de nem tudod, milyen könyvbe, filmbe vagy esetleg sorozatba fogj bele? Kellene a kocsidba egy jó zenei album, de nincs ötleted, mit tölts le? Meglepnéd a párod egy finom vacsival, de fogalmad sincs, melyik étteremből rendeljetek? Sorozatunk ezen a héten is segít neked mindezek eldöntésében. Móricz Bence kedvencei következnek.

Melyik a kedvenc könyved?

– Tímár Sándortól a Néptáncnyelven. Bár alapvetően ez egy szakmai könyv, mégis sokkal többet nyújt az olvasójának, hiszen van benne társadalomkritika, oktatásmódszertan és pszichológia is. Még 1997-ben íródott, de ma is minden állítása igaz. Az első mondta körülbelül így hangzik: Minden embernek joga van megtanulnia a saját nyelvén, és innentől kezdve joga és kötelessége lenne elsajátítania a saját kultúráját is, főként, mielőtt más népekével teszi ugyanezt. Ennek a mondatnak a mondanivalója egyre inkább elfelejtődik, de én ezzel egybecsengően azt a nézetet is vallom, miszerint: egy nemzet addig nemzet, amíg van kultúrája. A hagyományaink őrzésének túl kellene mutatnia azon, hogy a piros betűs ünnepeket megtartjuk a más nemzetektől átvett ünnepek – lásd Valentin, Halloween – mellett. Ez szerintem egy nagyon fontos téma, melyről érdemes lenne többet beszélnünk.

Melyik a kedvenc filmed?

– A Gladiátor Russel Crowe főszereplésével. Két bátyám van, az idősebbik kedvence volt ez akkor, amikor megjelent, de én még akkori fejjel csak a mészárlást láttam benne, a mondanivalóját nem értettem meg. Sok évvel később döbbentem csak rá, milyen sokat mond el ez a film a jóról és a rosszról, mennyit lehet tanulni belőle az igazságról és a hamisságról. A történet szerint a római sereget irányító Maximust a császár örökösévé szeretné tenni politikától mentes szemlélete, példás értékrendje miatt, de a császár fia ezt megtudja, és irigységből megöli a saját apját. Így ő lép a trónra, Maximust pedig teljesen ellehetetleníti. A folytatás is nagyon izgalmas, de azt nem árulom el, inkább azt javaslom, nézzétek meg!

Emlékkép a szarvasi néptánctáborból (Fotó: Horváth Bence)

Melyik a kedvenc sorozatod?

– Egy számomra örök kedvencet, a Jóbarátokat választom. A műfajnak ez még egy autentikusabb változata, az újabb komédiákban már olyan sok valóságtól elrugaszkodott dolgot lehet tapasztalni, ami nekem már túl sok. A Jóbarátokban hosszú-hosszú éveken keresztül látjuk, és a szereplőkkel együtt éljük meg a mindennapjaikat. A gyermekszületéstől a barátságokon belüli konfliktusokon át a szerelembe esésekig rengeteg témát felölel, és ezekkel egy átlagember is tud azonosulni. Olyan szituációkat vonultat fel, melyeket sokan megtapasztaltunk már a saját életünkben. Talán épp ezért is került ez a sorozat olyan közel annyi ember szívéhez.

Ki a kedvenc zenei előadód, melyik a kedvenc zenekarod?

– Az aktuális kedvencem Csík János és a Mezzo. Amit hallunk tőlük, az a népzene és világzene keveredése. Komoly zenészek játszanak benne, akik nagyon színvonalas produkciókat adnak elő. Csak meg kell hallgatni egy számukat, és az mindent elárul róluk. Rendkívüli fogások, fordulatok, harmóniák, zenei váltások vannak a dalaikban. Ha egy számot kell ajánlom tőlük, akkor a Balatoni hajnalt választom.

Hol és mit eszel a legszívesebben?

– A Brill Csárdába megyek a legszívesebben, nagyon szeretem a konyhájukat, leginkább menüt szoktam itt enni. Ami konkrétan maradandó jó élmény volt náluk, az a Jókai bablevesük.

Kiemelt kép: Móricz Bence saját gyűjteményéből, készítette: Gácsiné Petrovics Szilvia

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.