- hirdetés -

Amikor szavainkra csak a visszhangunk válaszol, és amikor az árnyékunkon kívül nem járkál a lakásunkban senki, elfog minket a magány érzése. Rengeteg szó esik a koronavírus szervezetünkre gyakorolt hatásairól, jóval kevesebb arról, mennyire pusztítja a lelket az elhagyatottság, az egyedüllét. Pedig ez utóbbit nagyon sok idős éli át hónapról-hónapra, ki tudja még, meddig. Ennek enyhítésére hozta létre az Evangélikus Egyházközség a telefonos szeretetszolgálatot, a Telediakóniát.

Két hete indult útjának a program az evangélikus egyház szervezésében. A szeretetszolgálat célja a kapcsolattartás a rászoruló gyülekezeti tagokkal, főként az idősekkel, a betegekkel, az özvegyekkel.

– A Telediakóniát elsősorban idős, otthon ülő testvérek, az úgynevezett „Öregdiakónia” tagjai kezelik – mesélte Szöllősiné Kassai Judit gyülekezeti nővér, a program szervezője. – Ők a járványhelyzet előtt személyesen látogatták meg az idős gyülekezeti tagokat, erre azonban sajnos most nincs lehetőségük. Mint tudjuk, sokan közülük is bezárkóztak, magányossá váltak, kezdték magukat feleslegesnek, haszontalannak érezni, hiszen nem tudták és tudják teljesíteni korábbi szolgálataikat. Így hát ez a lehetőség most mindkét fél számára felüdülést jelent, annak is, aki indítja, és annak is, aki fogadja a hívást – emelte ki.

Szöllősiné Kassai Judit gyülekezeti nővér (Fotó: Horváth Bence)

A szolgálatot végzők között vannak a diakónián kívül mások is, Koszorús Oszkár, városunk helytörténésze, Jantos Istvánné, az evangélikus iskola nyugalmazott igazgatója is jó szívvel, nagy lelkesedéssel vállalta a feladatot.

Cirka kilencven főben igyekeznek tartani a lelket

– Első lépés a kapcsolatteremtés vagy felvétel – folytatta Szöllősiné Kassai Judit. – Kezdetnek összeállítottunk egy névsort, akikről úgy gondoltuk, szívesen fogadják a hívásunkat. Ez cirka 90 személyt jelent. Az alapot az eddig gondozott és a két idős otthonban lakó testvérek nevei adták. Az utóbbiakkal is évek óta jó kapcsolatot tartunk, „békeidőben” havonta látogattuk őket istentisztelettel, testet-lelket tápláló apróságokkal. Ezen kívül gondolatban „végigmonitoroztuk” a templomot, hogy azokat is fel tudjuk keresni, akiket a járványhelyzet óta nem, vagy csak alig láttunk – folytatta.

Hogy ne a csend beszéljen tovább

Gyakran apró dolgokkal is csodákat lehet elérni. Akinek nincs kihez szólnia, annak hihetetlen nagy öröm, ha valaki felhívja, és érdeklődik hogyléte felől. Egy jó beszélgetés kincset ér, és az egyházi kezdeményezésben azért az imádságok is helyet kapnak.

Lelket öntenek a magányos idősekbe (Fotó: Horváth Bence)

A szolgálat hétfőtől vasárnapig és ünnepeken is működik, sőt ilyenkor még fontosabb szerepet tölthet be, hiszen ekkor még inkább fojtogató a magány. A Telediakónia száma napközben alkalmas időben, veszély esetén bármikor hívható.

A diakónia alapját Jézus szavai adják: „Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám. …Bizony mondom nektek, valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg.” (Máté 25, 35-36, 40.)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.