- hirdetés -

Sorozatunk célja, hogy ötletet adjon filmnézéshez, zenehallgatáshoz, olvasáshoz, illetve segítsen eldönteni, honnan és mit rendeljünk legközelebb. Hétről-hétre ugyanazt az öt kérdést tesszük fel. A ti ajánlataitok következnek. Ezen a héten Balla Lajos árulta el nekünk, mi az ő ötöse.

Melyik a kedvenc könyved?

– Patrice van Eerseltől Az ötödik álom. A húszas éveimben olvastam először, és nagyon sok olyan kérdésre megadta a választ, melyek engem akkoriban foglalkoztattak. Az írónő egy indián legendát fejteget tudományos szemszögből, ennek középpontjában az ember és a delfin kapcsolata áll. A holland író a témát kutatva végigjárta az egész világot, egyrészt a régi történetekből, mítoszokból, legendákból építkezett, másrészt viszont orvosokat, kísérleti telepeket is megkeresett, hogy minél szélesebb látókörből vizsgálhassa a két faj evolúciós kapcsolatát, és azon túl az ember és a delfin viszonyát egészen a jelenkorig. A téma igen komoly, viszont a regény olvasmányos és könnyen követhető. Kamaszkortól felfelé bárkinek bátran ajánlom.

Melyik a kedvenc filmed?

– Ebben a kategóriában is, akárcsak a könyvnél, egy maradandót választanék, ez a Volt egyszer egy vadnyugat. Ez az egyetlenegy film, amit bármikor meg tudok nézni. Olyan tökéletes összhangban van egymással a zene, a képi világ, a mondanivaló és az érzelem, melyet én más filmnél még nem tapasztaltam. Ennio Morricone csodát alkotott. Ezt a filmet szerintem még az angyalok is végigbőgik. A western egy különleges amerikai világ, ami a magyar valóságba nehezen illeszthető be, de belőlem olyan mély érzelmeket vált ki, hogy egyszer sem tudtam még megállni könnyek nélkül.

Ezen a héten Balla Lajos árulta el, mi az ő ötöse (Fotó: Horváth Bence)

Melyik a kedvenc sorozatot?

A mandalóri. Ez a Csillagok Háborújának egy mellékzöngéje. Azért szeretem ezt a sorozatot, mert engem teljesen ellazít. Egy egészen más világot jelenít meg, mint amit mi, a Föld bolygón élünk, épp ezért ezt nézve ki tudok szakadni a hétköznapokból.

Melyik a kedvenc zenekarod?

– Nehéz kérdés, hiszen zeneszerető ember vagyok, több bulit is csináltam már a városban a 90-es évektől kezdődően. Bár mostanság leginkább a jazz zene felé húz a szívem, mégis az én életemben az alternatív zene volt a legmeghatározóbb. A választottam a Pál utcai fiúk Ha jön az álom című lemeze. Ez az album a dallamvilág mellett a mondanivalójában is hihetetlenül értékes. Szeretném bakelitben is megszerezni, úgy lenne az igazi élmény hallgatni.

Hol és mit eszel a legszívesebben?

– A Brill Csárdát nagyon szeretem, már bő fél éve innen rendelek, és nem tudom megunni. Más éttermekből maximum egy hónapig rendeltem, utána váltottam, mert túl egysíkú volt a kínálat. Itt viszont nem az. Az itteni ízlésvilág nagyon közel áll hozzám. A magyaros ételeket kifejezetten szeretem, ha egyet kell választanom, a ropogósra sült csülökre szavazok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.