- hirdetés -

Kalandos héten van túl Nagy Nándor, a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület vezetőedzője, aki a budapesti olimpiai kvalifikációs versenyen dolgozott szervezőként és segített az esemény önkénteseinek. A rangos megmérettetésen rendkívül szigorú szabályokat kellett betartaniuk, mind a versenyzőknek, mind a rendezésben résztvevőknek.

Nagy Nándor a a 2013-as, Budapesten rendezett vívó világbajnokságon, majd az azt követő világkupákon ugyan még csak nézőként volt jelen, 2017-től kezdve azonban már számítógépes főbíróként is kivette a részét a hazai és a Magyarországon rendezett világversenyek lebonyolításából. A Zsoldos Péter Orosházi Vívó egyesület vezetőedzője 2018-ban kapta meg a licencet, a kisebb versenyek, majd az országos diákolimpia döntője után a hazai rendezésű világbajnokságon kellett helytállnia.

– A feladatunk ilyenkor tulajdonképpen a teljes verseny lebonyolítása, a sorsolásokat, a jegyzőkönyvet vezetni, természetesen odafigyelve a nemzetütközésekre is. Ez már csak azért sem egy egyszerű szerepkör, mert például ezen a világbajnokságon a férfi kardcsapat döntőjén, ami egy rendkívül érzelemdús, egy ponton múló mérkőzés volt, nehéz volt nem kimutatni az érzelmeinket. Szeretem ezt a feladatot, mert a háttérben maradok ugyan, de mégis jelentőségteljes pozíció, ami komoly felelősséggel jár – idézte fel.

Ezúttal azonban egy másik szerepkörben kellett helytállnia a szintén Budapesten rendezett, olimpiai kvalifikációs világkupán. A vívószövetség ezúttal a szervezők közé osztotta be, ami egy igazi jolly joker pozíciónak számított. Segített a rendezvényen résztvevő önkénteseknek, a többnapos verseny korábbi napjain pedig a vívók felszerelését ellenőrizte és hitelesítette, mielőtt azok pástra léptek volna. A járványhelyzet miatt most azonban ez a folyamat is nemzetekre be volt osztva. Mint mondta, szerencsére már megvolt a kellő tapasztalata, így gördülékenyen ment minden és így legalább a mérkőzésekből is többet látott, melyre számítógépes főbíróként nem biztos, hogy lett volna lehetősége.

A koronavírus-járvány által bevezetett szabályok azonban mindenkinek megnehezítették a dolgát.
– Mindenben más volt, mint az eddigiek. Elképesztően szigorú szabályok vannak, én vidékről érkezőként ráadásul rögtön a buborék-rendszerbe kerültem. Mindenki transzferjáratokkal utazhatott, amikor bementem a szállodába és megkaptam a szobámat, még csak le se pakolhattam, máris jött a kötelező hőmérséklet mérés, kézfertőtlenítés, a szűrőállomáson pedig orr- és garatmintát vettek, majd pcr-tesztre küldtek el.

Ez egy gyorsított eljárás volt, a szobámnál kiragasztottak egy 12 órás matricát az ajtómra, addig nem is hagyhattam el. Emailben kaptam meg az eredményeket, amit a szövetségnek is elküldtek. Ezt követően kaptam kézhez az ffp2-es maszkot, melyet folyamatosan hordani kellett a szálloda és a verseny területén, talán csak az étkezés, asszózás és a saját szobád volt a kivétel. A versenyen újabb szűrőpont következett, ott a buborékban lévőknek új teszt már legalább nem kellett. Hőmérséklet, fertőtlenítés, az akkreditációs kártyán minden napra volt egy külön szín, ha átmentél minden ellenőrzésen és ezt megkaptad, csak akkor mehettél be egyáltalán magára a helyszínre. A sportolók ugyan felülhettek a lelátóra közben, de ott is minden második szék le volt szalagozva – árulta el.

Az olimpiai kvalifikációról döntött a világkupa, ahol dolgozott (Fotó: Magyar Vívószövetség)

A nehézségek és a kényszerű tesztelések ellenére nagyon jól érezte magát és a magyar eredmények is bőven kárpótolták a nehézségekért. Több ismert egykori és jelenlegi vívóval nyílt alkalma beszélgetni vagy újra találkozni. Az eredmények közül a női kardcsapat versenye is a legfontosabbak közé kívánkozik, akik a 2004-es olimpiára kerülés óta először jutottak ki a játékokra, lényegében történelmi kvalifikációt elérve. Egyénileg Márton Anna a női kard kategória aranyérmét szerezte meg, ugyanitt Pusztai Liza a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Szilágyi Áron a férfi kard mezőnyben ezüstérmet szerzett.
– Az utolsó napon a férfi kardcsapat a bronzéremért vívott, éppen Dél-Korea ellen, mint a két évvel ezelőtti világbajnokság döntőjében. Jó volt látni, hogy egyfajta visszavágóként ezúttal meglett a győzelem, tiszta szép küzdelemben, gyakran olyan asszókat látva, melyeket szakmai szempontból is érdemes lehet megtanulni – nyilatkozta büszkén Nagy Nándor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.