- hirdetés -

Manapság, amikor minden a koronavírusról és az általa okozott bajokról szól, jól esik szívmelengetőbb témákról is szót ejteni. A természet nem foglalkozik a vírussal, sorra érkeznek haza költöző madaraink.

A kardoskúti Fehér-tónál nagy a forgalom. Költöző madarak ezrei jönnek és távoznak, az ősi parancsnak, a fészekrakás vágyának engedelmeskedve. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti tájegységének munkatársa, Sándor Bálint ökoturisztikai ügyintéző segítségével tájékozódtunk.

– Aktívan folyik a madárvonulás. Az úszórécéknél most van a dandárja. Az elmúlt két hétben mintegy hétszáz fütyülő récét, több, mint kétszáz nyílfarkú récét és kanalas récét és mintegy kétezer csörgő récét számoltunk. Itt vannak a böjti récék első példányai és mintegy negyven bütykös ásólúd is. Lúdfélékből, nagyságrendileg mintegy ötezer tartózkodik a tónál. A parti madarak közül kb. ötezer bíbic, kétezerötszáz aranylile érkezett meg, de kisebb számban már érkeznek a piroslábú cankók, pólingok és itt vannak az első gulipánok.

Mintegy ötezer bíbic érkezett meg (Fotó: pixabay)

Megérkeztek a nagy kócsagok is. Megjöttek, illetve most érkeznek a pacsirták, cigánycsukok. Télre ide húzódott északi vendégeink mostanában távoznak. Fenyőrigót már alig látni és mennek sorban vissza hazájukba a kékes rétihéják és a gatyás ölyvek is – sorolja a természetvédelmi szakember.

Nem csak a madárvonulás, de a fészekrakás időszaka is a mostani. A Fehér-tónál fészkelő madarak a napokban foglalják el területüket, kezdik el rakni a fészkeiket. Ez egy rendkívül érzékeny időszak számukra. Nagyon fontos, hogy véletlenül se zavarjuk őket, tartsuk tiszteletben a fokozottan védett területre való belépési tilalmat.

Hamarosan a gólyák is megérkeznek (Fotó: Palcsek István)

Már nem kell sokáig várnunk, hogy a magyar ember kedves madarai, a fecskék, újra benépesítsék az üres fészkeket az eresz alatt és hamarosan már a gólya is a határban emelgeti az előkelő piros csizmákat. Most, amikor minden a bajról szól, talán a cikázó fecskék csempésznek életünkbe egy-egy vidámabb pillanatot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.