- hirdetés -

Lenne egy szabad estéd, de nem tudod, milyen könyvbe, filmbe vagy esetleg sorozatba fogj bele? Kellene a kocsidba egy jó zenei album, de nincs ötleted, mit tölts le? Meglepnéd a párod egy finom vacsival, de fogalmad sincs, honnan rendeljetek? Sorozatunk ezen a héten is segít neked mindezek eldöntésében. Petrovszki Marcsi kedvencei következnek.

Melyik a kedvenc könyved?

– Kétféleképpen olvasok, vagy terápiás vagy szórakoztató céllal. Egy olyan írót ajánlanék, akinek a művei mindkét célnak megfelelnek. Ő Fredrik Backman, egy kortárs svéd író. Figurái mind nagyon furcsák, az első pillanatban nem is szeretjük őket, mert vagy ellenszenvesen viselkednek, vagy egyszerűen a személyiségük unszimpatikus. A történet folyamán azonban mindig kiderül, hogy ezekben a szereplőkben is van valami szerethető. Ez a művek igazi üzenete, célja, hogy általuk az olvasó is észrevegye, valójában minden ember szerethető, és emellett mindenkinek megvan a saját története, mely miatt ő olyan személyiség lett, amilyennek mi látjuk. A kedvenc regényeim tőle A nagymamám azt üzeni, bocs, a Hétköznapi szorongások és az Itt járt Britt-Marie.

Melyik a kedvenc filmed?

– A Good Will Hunting. Sosem nézek meg kétszer egy filmet, ezt viszont háromszor is végignéztem. Főszereplője, Will árvaként nő fel, mi nézők viszont már fiatal felnőttként találkozunk vele. Will átlagos életet él, jól elvan a barátaival, dolgozik, de mellette azért kisebb balhékba is belekeveredik, viszont – ami nagyon lényeges –, nincs életcélja. Egy véletlen során kiderül, hogy ő egy matematikai zseni, és a film arról szól, hogyan találja meg azokat a segítőket, többek közt a matematikaprofesszorát és a pszichológusát, akik segítenek neki abban, hogy sikerüljön a tehetségét megszeretnie. A film legfontosabb mondata a pszichológus szájából hangzik el: „Nem tehetsz róla.” Arról, ami gyerekkorunkban velünk történik, nem tehetünk, hiszen passzív alanyai vagyunk az eseményeknek. Viszont az, hogy felnőtt korban mit kezdünk ezekkel az múltbeli helyzetekkel, emlékekkel, az már rajtunk múlik. Van a filmnek egy másik üzenete is, az, hogy akkor leszünk boldogok, ha a saját utunkat járjuk. Will számára sem a matematikai képességei voltak a legfontosabbak, más értékek, a szerelem és a szabadság többet jelentettek a számára, így nem is a matekban találta meg a boldogságot.

Ezen a héten Petrovszki Marcsi árulta el, mi az ő ötöse (Fotó: Horváth Bence)

Melyik a kedvenc sorozatod?

– Nem is annyira a történet miatt szeretek meg egy sorozatot, sokkal inkább a jó karakterek fognak meg. Most fejeztem be a Mit rejt a gyilkos agya? című minisorozatot, itt a sztori is magával ragadott, de a tudósok karaktereit is imádtam. A sorozat azt mutatja be, hogy az 1970-es években az FBI-nál hogyan alakult ki a viselkedéskutató csoport. Az ő feladatuk a bűnözők profilozása volt, és így az, hogy segítsenek a nyomozóknak megtalálni gyilkosokat. Nagyon érdekes élmény volt nyomon követni ennek a tudományágnak a fejlődését.

Ki a kedvenc zenei előadód?

– Egy francia énekesnő, Zaz. Ő egy nagyon lenyűgöző hangú és személyiségű énekes, aki jazz, blues, pop-rock dalokat énekel, melyeket néha még egy kicsit francia sanzonokkal is vegyít. A dalaiból is kitűnik, hogy ő egy szabadságszerető, egyenlőségpárti ember. Egyébként utcazenészként kezdte a szakmát, ott figyeltek fel rá. Különlegessége, hogy minden koncertjén kiválaszt egy karitatív szervezetet, melyet támogat. Mikor Magyarországon lépett fel, az Oltalom Karitatív Egyesületnek nyújtott át adományt.

Hol és mit eszel a legszívesebben?

– Az új kedvencem a Főnix Söröző és Pizzéria. Tavaly október környékén nyitottak, szinte a bezárások előtt néhány héttel, de a házhoz szállítás lehetőségével élve kipróbáltam őket. Nagyon finomak a gyorskajáik, pizzáik, hamburgereik. Emellett gyorsan és pontosan szállítanak, és mindig van valami akciójuk is, úgyhogy ha figyeljük a Facebook-oldalukat, még spórolhatunk is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.