- hirdetés -

Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően megjelentek a belvizek a szántóföldeken. A NAK Békés megyei Igazgatóságától kértünk tájékoztatást a helyzetről.

Megyénkben 60-90 mm eső esett összesen az elmúlt 30 napban, amely országos viszonylatban kiemelkedő mennyiség. A megye északi részén a belvíz leginkább a kalászosokon és repcén jelentkezik, még nem súlyos a helyzet, de minden csepp esővel romolhat. Leginkább azon táblákon jelentkezik, ahol a vetés hengeres zárása kicsit lágyabb talajviszonyok között történt. Az őszi vetésű növények területének kb.5-10%-át érinti. A megye déli részén-néhány kivételtől eltekintve-jelenleg még nem számottevő a belvízkár mértéke. Településektől függően 2%-5%-ig tehető az őszi vetésekben található belvízzel fedett terület. Több helyen jellemző, hogy egybefüggő területen még nincs belvíz, azonban foltokban a mélyebben fekvő területeken jellemző. Természetesen van néhány kivétel: Battonya-Mezőhegyes-Dombegyház térségében néhány táblában 10%  körüli. A Közép-Békési területekről elmondható, hogy telítődött csapadékkal a talaj, de jelenleg nem történt még kárbejelentés ezzel kapcsolatosan.

Az ilyen területeken a vetés pusztulásra van ítélve (Fotó: Takács Csaba)

Brlázs Róbert, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke a belvíz helyzettel kapcsolatban elmondta, Orosháza környékén sokat romlott a helyzet az elmúlt napokban.­

– A növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak az sem jó, ha kevés a csapadék, de ha túl sok, az is gondot jelent. A mostani időjárás kedvez a belvíz kialakulásának. Az idő enyhe volt szinte egész télen, nem borította hó a vetéseket. Jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt három hónapban, amely telítette a talaj felső rétegét. Mostanra megjelent a felszínen is és komoly gondot okoz a gazdáknak. Valószínűleg az ilyen területeken a vetés pusztulásra van ítélve – tette hozzá az elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.