- hirdetés -

Sorozatunk célja, hogy ötletet adjon filmnézéshez, zenehallgatáshoz, olvasáshoz, illetve segítsen eldönteni, honnan és mit rendeljünk legközelebb. Hétről-hétre ugyanazt az öt kérdést tesszük fel. A ti ajánlataitok következnek. Ezen a héten Kunos Roxána árulta el nekünk, mi az ő ötöse.

Melyik a kedvenc könyved?

Egy igazi klasszikus, Jane Austentól a Büszkeség és balítélet. Azért ez a személyes kedvencem, mert a nagymamámmal sokszor megnéztük a regény 1995-ös filmverzióját. Annyira magával ragadott ez a világ, hogy mikor elkezdtem angolul tanulni, úgy döntöttem, megveszem a regényt eredeti nyelven. Különleges élmény és kihívás volt így olvasni a régies nyelvhasználat miatt, először nem is értettem belőle túl sokat, de aztán többszöri nekifutás után teljesen szerelmes lettem a történetbe. Érdekes összehasonlítani azt a világot a mostanival. Régen is megvoltak az akadályok, de azért ma sem könnyű ismerkedni a fiataloknak. Főleg, ha valaki egy kicsit komolyabb gondolkozású. Úgy gondolom, ezeknek az appoknak nem igazán lehet hinni, nagyon sokan inkább csak alkalmi kapcsolatot keresnek. Az a kitartás, az a fajta komoly érdeklődés, amit a regényben megtapasztalhattunk, ma már nincs meg az udvarló fél részéről.

Melyik a kedvenc filmed?

– Az a nap a tengerparton. Ian McEwan azonos című regényének filmadaptációja egy afféle művészfilm. Ez a választottam is a szerelemről szól. Az 1960-as évek Nagy Britanniájában járunk, mikor már a hippimozgalom, a szabadság érzése több helyen is megjelenik a világban, de azért Nagy Britanniában a társadalmi különbségek és a hozzájuk kötődő elvárások jórészt továbbra is megmaradnak. Van egy lány, aki előkelő családból származik, és egy fiú, aki viszont falusi környezetből jön. Különbözőségeik ellenére mégis házasságot kötnek, de már az „igent” követő nászéjszakájukat sem élik át, helyette különválnak útjaik, és csak 30-40 év múlva találkoznak újra. Ez bár egy szomorú szerelmi történet, azért érdemes megnézni.

Kunos Roxána (Fotó: Horváth Bence)

Melyik a kedvenc sorozatot?

A Hivatal, vagyis az Office. A mai sitcomok világában már annyira nem állná meg a helyét, de a maga korában nagyon jó sorozat volt. Egy irodai munkakörnyezetet mutat be, a főszereplő maga a főnök, igazából minden köré épül. Abszurd, kisarkított helyzetek sora jelenik meg minden egyes részben, amiken rettenetesen jól lehet szórakozni.

Ki a kedvenc zenei előadód, melyik a kedvenc zenekarod?

Az Elefánt. A fiatalok körében már egy viszonylag jól ismert zenekarról van szó, akik alternatív rockot játszanak. Nagyon tudok azonosulni a dalaikkal. A kedvenc számom tőlük a Sokáig vártalak, ami a legújabb albumukon jelent meg.

Hol és mit eszel a legszívesebben?

A Giorgo Pizzéria és Pastaria. Ételérzékenységem van, de itt szerencsére több ételből is van gluténmentes változat. Korábban sokszor okozott problémát, hogy a baráti társasággal vacsit szerettünk volna rendelni, de én nem tudtam mit választani az étlapról. Most már viszont nincs ilyen gondunk. Nagy kedvencem a tonhalas pizzájuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.