- hirdetés -

A Szentesi úton található járdákat nagyon kevés gyalogos használja, helyettük a legtöbben a bicikliutat választják akkor is, ha sétálnak, akkor is, ha kutyát sétáltatnak, valamint abban az esetben is, ha futnak. Kis Rozália rendőr főhadnagy segítségével utánajártunk, milyen szabályok vonatkoznak – többek közt ezen az úton – a gyalogosokra.

– KRESZ, illetve annak 21-es paragrafusa szabályozza a gyalogosok közlekedését – kezdte a rendőr főhadnagy. – A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, ott a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha ezek sincsenek, vagy alkalmatlanok a gyalogos közlekedésre, akkor az úttesten is közlekedhet a gyalogos, lakott terülten belül lehetőleg a forgalommal szemben, lakott területen kívül pedig kizárólag forgalommal szemben – mondta el.

Kerékpárúton tehát akkor szabad gyalog közlekedni (illetve futni, kutyát sétáltatni, görkorizni, rollerezni), ha nincs járda, nincs leállósáv és nincs útpadka. Ha a gyalogosok a kerékpárútra kényszerülnek, akkor ügyelniük kell arra, hogy a kerékpárosok forgalmát nem akadályozhatják és nem veszélyeztethetik.

Kis Rozália rendőr főhadnagy (Fotó: Horváth Bence)

– Ha a gyalogos a kétirányú kerékpárútra kényszerül, akkor mindenképpen érdemes a jobboldalon közlekednie. Evvel szemben a futónak viszont épp az ellenkező, vagyis a bal oldal választását javasoljuk. Ha ugyanis a forgalommal szemben fut, akkor a szembejövő kerékpáros láthatja őt, a háta mögött érkező kerékpáros pedig el tudja kerülni – emelte ki.

Figyelem! A Diófától újra a járdán szabályos közlekednie a gyalogosoknak

– A Szentesi útra kanyarodva a Kossuth iskolától a tűzoltóságig tart a gyalog- és kerékpárút, a tűzoltóságnál viszont megszűnik a gyalogút, és csak a kerékpárút folytatódik tovább. A Bajnok utcától a túloldalon járda található, így a gyalogosoknak azon kell közlekedniük – folytatta Kis Rozália.

A járda a malomig tart, ott megszűnik, és a Diófa Csárdánál folytatódik tovább. Így a kettő közötti szakaszon a gyalogosok használhatják a kerékpárutat, viszont a csárdánál vissza kell térniük a járdára. Ezt úgy tehetik meg, hogy a kerékpárútról kimennek az útra első vasúti sín után, és azon haladnak néhány tíz méteren keresztül addig, míg el nem érik a járdát.

Kis Rozália elmondta, amennyiben a járda alkalmatlan a közlekedésre, vagyis nem tud a gyalogos azon biztonságosan haladni, akkor dönthet úgy, hogy amennyiben nincs leállósáv vagy útpadka, akkor a kerékpárúton, amennyiben az nincs, akkor az úttesten halad tovább. A KRESZ-ben nincs konkrét leírás arra vonatkozóan, mikor alkalmas vagy alkalmatlan egy járda a használtra, ezt a gyalogosnak kell megítélnie.

Futók a járdán és a kerékpárúton

– Kiemelendő, hogy a KRESZ nem nevezi meg külön a futó személyt, így az is gyalogosnak minősül, de gyalogosok között futni nem biztonságos – folytatta a rendőr főhadnagy. – A sportolás a közúti közlekedési helyszíneken balesetveszélyt rejt magában, így nem ajánlott sem a járdán, sem a kerékpárúton, sem az úton futni – hangsúlyozta.

Az ügy kapcsán megkértük Szöllősi Ágnest, Orosháza futónagykövetét, mondja el a véleményét, tapasztalatait.

Szöllősi Ágnes (Archív fotó)

– A szabadtéri sportolás egyénileg megengedett most, a járványhelyzet alatt is. Az utóbbi egy-két évben megugrott, talán kijelenthetjük, hogy meg is duplázódott a városban a futók száma, de a sportszerűen gyaloglóké, a nordic walking szerelmeseié is. Ez nagy örömmel tölt el engem, óriási büszkeség, hogy az amatőr sportolók mellett az orosháziak között triatlonistákat, valamint ultratávokat és iron távokat teljesítőket is találunk – emelte ki.

Depresszió ellen a szabadban futják a kilométereket

A hobbifutók és a versenyre készülők is javarészt a bicikliutat használják a mozgásra. Szöllősi Ágnes elmondta, egykoron mind a 400 méteres OMTK pályáról indultak, de aki már 20-30 kilométereket fut, annak ez már igen kicsi, így hát maradnak a járdák és a bicikliutak.

– Orosházán a bicikliutak állapota jobb, mint a járdáké, ezért választjuk inkább azokat a mozgásra. Sok amatőr- és versenyfutó várja már a rekortán pálya elkészültét a Gyopárosi-tó körül. Addig is ezek a lehetőségek maradnak, és ezekre nagyon nagy szükség van, hiszen azt látom, hogy a vírushelyzet óta egyre többen kapaszkodnak a sportba, és ezzel igyekeznek elkerülni a depressziót. Sokan a szabad levegőn történő mozgás segítségével igyekeznek kirángatni magukat válságos lelki helyzetükből – zárta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.