- hirdetés -

Egy várostörténeti, városi értékeket tartalmazó digitális kiadványt mutattak be február 2-án, a Polgármesteri Hivatal kistermében. A Táncsics Mihály Gimnázium és az Öregdiák Baráti Kör által szerkesztett folyóirat apropója Orosháza városi rangra emelésének 75. évfordulója volt.

– Ezért is gondoltuk úgy, hogy egy kiadvánnyal jeleníttetjük meg azokat a helyi értékeket, melyek mind az orosházi identitásnevelést, mind a tudományos hátteret szolgálják. Olyan szerzőkre támaszkodtunk, akik itt végeztek vagy tevékenységük szorosan kapcsolódik a gimnáziumhoz, valamint két kiváló szakember a Kodolányi János Egyetemről segített be – ismertette a részleteket dr. Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.

A kiadvány A Mi Orosházánk címet kapta, terveik szerint évente két digitális számot adnának ki, a jövő év áprilisában pedig egy könyv formájában jelenne meg egy válogatás. A sajtótájékoztatón a gimnázium igazgatója részletesen ismertette a tudományos, ismeretterjesztő folyóirat részleteit.

Tudományos, ismeretterjesztő folyóirat készült digitálisan (Fotó: Dancsó József)

– Több apropója is van, ezek közül az egyik, hogy Orosháza 1946 januárjában, tehát éppen 75 évvel ezelőtt városi rangot kapott, ami komoly jelentőséggel bírt. A másik, hogy szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy megismerjék azokat az értékeket és értékhordozókat, melyek a város történetében jelen vannak. A későbbiekben pedig azt is szeretnénk bemutatni, hogy kik az innen származó ismertebb tudósok, közéleti szakemberek vagy művészek – mondta az igazgató.

Megtudtuk, a következő példány az orosházi értékekre és értékhordozókra fog majd fókuszálni. Céljuk, hogy tudományos, valamint ismeretszerző és kultúrát terjesztő folyóirattá váljon, az iskolák számára is. A sajtótájékoztatón Bojtor István alpolgármester is megköszönte a szerkesztők és hozzájárulók munkáját.

Sajtótájékoztató keretében ismertették a kiadványt (Fotó: Dancsó József)

– Nem kevés munka eredménye és nem az első olyan civil kezdeményezés, ami egyrészt elismerésre, másrészt támogatásra méltó. Kultúrtörténeti, oktatási és turisztikai szempontból is nagy jelentősége van, utóbbi esetében például, akik itt töltenek pár napot, könnyen tudnak majd a kiadvány segítségével információhoz jutni – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.