- hirdetés -

F. Varga Mária legújabb selyemképeit csodálhatják meg ma az olvasók. Alkotásainak témáját nem befolyásolta a vírushelyzet. Azt vallja, egy kép mindig belső indíttatásra születik, és amíg ő optimista tud maradni, addig a munkái is ezt a szemléletet tükrözik vissza.

Az Orosházi Képzőművészeti Egyesület vezetője otthonában fogadott minket, ahol legfrissebb remekműveiről és az egyesület jelenlegi helyzetéről beszélgettünk. F. Varga Mária 1972-ben fényképészként érkezett a városba. Nagyon rövid időn belül megismerték és megszerették egymást Feldmann Tibor festőművésszel, akivel egy év múlva már házasságot is kötöttek.

– Gyerekkorom óta nagyon szerettem festeni, rajzolni, jártam képzőművészeti szakkörre és több pályázatot is nyertem ezen a területen. A férjem a Fiatal Orosházi Festők Csoportjának egyik alapító tagja volt, aztán az évek múlásával a fiatal jelzőt kinőtte klub, így lett az új neve Orosházi Festők Csoportja, melynek már én is a tagja lettem. Az Orosházi Festők Csoportja később létrehozta az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesületet, ezt jelenleg én vezetem, bár ez jobbára csak az adminisztrációt jelenti, hiszen a tagokkal mindenben közösen döntünk és lépünk – mesélte.

Nagyon vágynak már a közös találkozókra, kiállításokra

Az egyesület a koronavírus járvány miatt hónapokkal ezelőtt felfüggesztette találkozóit, az alkotók jelenleg az interneten tartják a kapcsolatot. Mivel soraik közt sok a nyugdíjas, így nagyon vigyáznak egymásra, és a Zombai utcai műterembe is csak egyesével járnak be dolgozni, bár már mindannyian nagyon vágynak egy közös találkozóra.

Addig is születnek sorra a munkák, F. Varga Mária sem pihent a járvány alatt. A csoport elnöke 20 éve foglalkozik a selyemfestéssel, melynek csínját-bínját nem kevés idő és energia megismerni.

– A különböző selymek különbözőképpen fogadják be a speciális selyemfestékeket. Nem mindegy például, hogy vékony vagy vastag selyemmel dolgozom, és az sem, milyen a külső hőmérséklet. Például egy vékony selymet nem festhetek nagy melegben, mert a hirtelen száradás miatt foltosodna a kép. Sok évbe telt mindezt kitapasztalni, hiszen autodidakta módon sajátítottam el ezt a technikát, de a két évtized során úgy érzem, azért a legtöbb fortélyt már megismertem – mesélte.

Út a meleg színek felé

A festő szerencsésnek vallja magát, hiszen azt viheti selyemre, ami őt gyönyörködteti, ami számára kedves. Mindig is közel álltak hozzá a vadvirágok, az út szélén nyíló, szerény kis szépségek.

– Kedvenc témám a pitypang. A fő színbeállítottságom korábban mindig is a kék felé hajlott, de a legújabb 2020-as szériába csempésztem egy kis sárgát, narancsot is…és hát beleszerettem. Ezek a meleg, őszi hangulatot idéző színek kerültek most hozzám közel. Bár a vírus a hírek által része a mindennapjainknak, a képeimbe azért nem tudott beférkőzni. A munkáimon ugyanúgy az optimizmusom, a pozitivitásom jelenik meg – mesélte.

F. Varga Mária kihangsúlyozta, nagyon hiányoznak számára a kiállítások, az ott kapott visszajelzések. Azt mondja, a virtuális tárlat is egy érdekes lehetőség, de mégsem hasonlítható a személyes találkozáshoz, hiszen egy alkotó számára szívmelengető érzés látni, ha tetszik valakinek a munkája, és örömteli, szinte ünnepi pillanat elbeszélgetni az érdeklődőkkel egy-egy képről. Szívből reméli, hogy mihamarabb visszaáll az élet a régi kerékvágásba. Addig is alkot és tanít. Aki ugyanis érdeklődik a selyemfestészet iránt, annak örömmel adja át tudását.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.