- hirdetés -

A Kéklámpás Nap alkalmából a város tűzoltóit, mentőseit, rendőreit és a készenléti rendőrség egyik tagját köszöntik. Ugyan a látványos bemutatók és az egész napos szórakozás 2020-ban elmaradt, az elismerő oklevelek átadása azonban nem. Az Év tűzoltója elismerést Vastag Ferenc tűzoltó főtörzsőrmester, az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársa érdemelte ki.

– Korábban még nem gondoltam volna, hogy majd egyszer a tűzoltóságnál fogok dolgozni, hiszen kezdetben autószerelőnek tanultam, majd a vendéglátásban is dolgoztam, elvégeztem egy ahhoz kapcsolódó iskolát is. A példa mondjuk adva volt, hiszen az 1990-es években az ismerőseim között már többen is voltak tűzoltók. Akkoriban már úgy volt, hogy én is jelentkezek, azonban ekkor még az élet úgy hozta, hogy ez elmaradt – idézte fel Vastag Ferenc.

2006 végén azonban hallotta, hogy ismét egy nagyobb létszámmal szeretnék feltölteni a tűzoltóságot. Ekkor ismét jelentkezett, 2007-ben pedig már semmi sem tartotta vissza attól, hogy ő is csatlakozzon az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksághoz, ahol immár 14 éve dolgozik. Jelenleg főtörzsőrmesteri rangban teljesít szolgálatot.

14-ik éve teljesít szolgálatot (Fotó: Horváth Bence)

– Elvégeztük az alaptanfolyamot, de igazából ebben a munkában még inkább jellemző, hogy egymástól, főleg az idősebb, tapasztaltabb kollégáktól tanuljuk a szakmát, így volt ez az én esetemben is. Most 13-an vagyunk bent egyszerre szolgálatban, tehát azért össze kell szoknunk a kollégákkal, meg úgy ezt az egész életvitelt meg kell szokni, ami a tűzoltósággal jár. Egy nagyon szerteágazó munkakör – mesélte.

Elmondta, feladatkörükbe a tűzoltás mellett a viharkárok, favágások vagy a balesetek során elvégzett műszaki mentések egyaránt beletartoznak, de a mentőknek is gyakran segítenek, ha egy idős beteget kell az emeletről lehozni.

Munkakörét és a tűzoltósággal járó életvitelt szerteágazónak írja le (Fotó: Horváth Bence)

– Aki szeretne ebben részt venni, annak csak ajánlani tudom. Vannak veszélyes helyzetek vagy egyhangúbb napok is, változatos és sokszínű munkakör. Nem mindig úgy kell viszont elképzelni, hogy reggeltől estig csak esetek vannak és folyamatosan megyünk. A lényeg, hogy szeretem csinálni, megtaláltam itt a számításaimat és nem utolsósorban egy nagyon jó, már-már családias közeg tagja lehetek – mondta a főtörzsőrmester.

Munkáját a tavalyi év végén Év tűzoltója díjjal ismerték el. Erről nem sokkal karácsony előtt értesült, mint mondta nem számított rá, de örült az elismerésnek, megköszönve vezetői és kollégái támogatását.

Munkáját Év tűzoltója címmel ismerték el a tavalyi év végén (Fotó: Horváth Bence)

– Kicsit hiányzott a Kéklámpás Nap környezete, de a vírushelyzet miatt ez most így alakult, nem lehetett mit tenni. Hálás vagyok mindenkinek, aki a tűzoltói pályám során segített és ennek megfelelően szeretném továbbra is végezni a munkám – tette hozzá a főtörzsőrmester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.