- hirdetés -

Rendkívüli év volt a 2020-as esztendő, számos új kihívást tartogatott Orosháza városa számára is – a koronavírus okozta járványhelyzet felülírta a terveket és váratlan feladatok elé állította a város vezetését. – Mindenkor az a legfontosabb cél, hogy a város stabil működését biztosítsuk, valamint a fejlesztési elképzeléseket megvalósítsuk. A tavalyi évben azonban prioritása volt a vírus elleni védekezésnek is – fogalmazott Dávid Zoltán. Orosháza polgármestere hozzáfűzte, a veszélyhelyzet azt is megmutatta, milyen összefogásra képesek az orosháziak.

Ha emlékeznek rá, az áramszolgáltatás akadozásával, majd a Vásárcsarnok tetőszerkezetét is megrongáló viharos széllel indultunk neki a 2020-as évnek. Aztán jött a Covid. A tavalyi év tehát egyáltalán nem indult könnyen, és a folytatás sem volt egyszerű. Természetesen voltak örömteli események, mint például az, hogy február végén aláírtuk az Orosházi Oktatási Kerekasztallal kapcsolatos megállapodást. Ez a város iskolái közötti egyezmény rendkívül fontos, hiszen segíti azt a törekvésünket, hogy a közoktatás és a szakképzés mind inkább választ tudjon adni a munkaerőpiaci elvárásokra, ugyanakkor pedig erősítse a város megtartó erejét. Azonban ennek az egyezménynek az aláírása után alig két héttel nagyot fordult a világ, és karantén alá került az egész ország. Az elképzelések megvalósítása, az építkezés helyett hirtelen azzal találtuk szembe magunkat, hogy az életet felforgatta egy világjárvány, és a legfőbb feladatunk az idős, nehéz helyzetben lévő orosháziak segítése lett, amellett, hogy különböző védőeszközöket biztosítottunk – a mai napig is – intézményeink számára.

Jött a járvány és a különleges jogrend, és hirtelen számtalan olyan helyzettel találtuk szembe magunkat, amivel korábban még sosem. Kihívás volt gyorsan reagálni a felmerült problémákra, és rendkívül nagy felelősséggel is járt, hiszen az orosháziak egészségének védelme volt a legfőbb és mindenekfelett való célunk. Nagyon nehéz időket éltünk át, és olykor népszerűtlen döntéseket is fel kellett vállalnom, de minden járványügyi intézkedés az itt élők érdekét szolgálta és szolgálja. Azt is látnunk kell, hogy a járvány komoly társadalmi és gazdasági következményekkel járt, azonban úgy vélem, a kormány gazdaságvédelmi intézkedései segítenek abban, hogy a negatív hatásait mérsékelni tudjuk.

Minden évben támogatjuk az immár dr. László Elek nevét viselő helyi kórházat, különösen igaz ez az elmúlt esztendőre tekintve, hiszen mindent meg szerettünk volna adni az egészségügyi szakembereknek ahhoz, hogy fel tudják venni a küzdelmet a vírussal. Többek között egy konténerekből álló vizsgáló létesítését támogatta Orosháza Önkormányzata 6 millió forinttal, de emellett a magasabb szintű betegellátás megszervezését, a rezidensprogram működtetését, eszközök beszerzését is segítettük. Noha a legfőbb feladatunk 2020-ban az orosháziak egészségének védelme volt, azért a koronavírus-járvány ideje alatt is azon dolgoztunk, hogy lehetőség szerint előbbre lépjen a város. Hogy konkrétumokat mondjak: elkészült a Bóbita Bölcsőde, ezzel a beruházással százra nőtt a bölcsődei férőhelyünk száma, valamint szintén pályázati forrásból megújult a Forrás óvoda, korábban pedig a Könd és a Lehel utcai óvodákat is korszerűsítettük. Valamennyi fejlesztéssel azt a célt szolgáltuk, hogy méltó, szép és korszerű intézményekben nevelkedhessenek az orosházi kisgyermekek.

A tavalyi év egyik fontos eseménye volt az is, hogy átadhattuk a Gyopárosi úti sportcentrumban a régiós szinten egyedülálló, 3000 m2 területű fedett műfüves labdarúgópályát, ami a gyermekcsapatok téli felkészülésében jelent nagy segítséget. A csatornaépítési projekt Orosháza központi részén 400 millió forint pályázati forrás segítségével valósult meg, tavaly év végén zártuk a projektet.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A GYSZC Kossuth Lajos Technikumban az üvegipari képzés kapcsán kötött megállapodást az iskola és az üveggyár. Elkezdődött a tűzoltólaktanya korszerűsítése, központi költségvetési forrásból 831 millió forint jut a Kossuth téri épület felújítására. Halad Gyopáros turisztikai célú fejlesztése is, 650 millió forint pályázati forrást nyertünk a célra. Én azt várom ettől a beruházástól, hogy növelje a város turisztikai vonzerejét, közvetve pedig a helyi gazdaságot is élénkítse. Igen, jó lenne már, ha készen lenne, számtalan háttéregyeztetésen vagyunk túl, de a folyamatok olykor döcögnek, rajtunk kívül álló okok miatt. Példa erre az Ady utcára tervezett tanuszoda ügye. Az önkormányzat mindent megtett, ami szükséges, és még annál is többet, hogy az állami beruházás minél előbb megvalósuljon. Hetente egyeztetek a Nemzeti Sportközpontokkal, tájékoztatásuk szerint hamarosan a közbeszereztetés kiírásához érkezünk.

(Fotó: Horváth Bence)

Év végén jó hírként könyvelhettük el, hogy zöld utat kapott a Szentest Orosházával összekötő út felújítása. Tavasszal indulhat a beruházás, aminek nem csupán a közlekedésbiztonság, hanem a gazdaság szempontjából is nagy a jelentősége, hiszen újra megnyílhat ez az útszakasz a nehézgépjármű-forgalom előtt. Az is jó hír, hogy elkészült a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna 2030-ig tartó gazdaságfejlesztési stratégiája, már egyeztettünk is a zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztossal az elképzeléseinkről. A napokban pedig a Versenyképes Magyarország Területi Operatív Program (VMOP) részleteiről tárgyalunk a megyei önkormányzattal. Önkormányzati önerőből kerékpárutakat újítottunk fel tavaly, idén pedig elindulhat a kerékpáros közlekedést érintő pályázat kivitelezése. Két ütemben közel félmilliárd forintot fordíthatunk a meglévő kerékpárutak javítására, új kerékpárút építésére, valamint kerékpárforgalmi nyomvonal kijelölésére és parkolók építésére. Emellett pedig a parkolási gondok enyhítése érdekében parkolókat alakíthatunk ki a belvárosban, összesen 213-at. A közlekedési infrastruktúra fejlesztése időszerű és fontos feladatunk, ezt szolgálja ez a beruházás, ami viszont már az idei év feladata.

2020-at összegezve azt mondhatom, kevésbé volt látványos az idei év, és bizony a kritikának is van helye, mégis, azoknak a komoly kihívásoknak, amiket a járvány állított elénk, megfeleltünk. A védekezés megterhelő feladatai mellett pedig azon is dolgoztunk, hogy folyamatosan biztosítsuk a közszolgáltatásokat, a szociális ellátást, működtessük a várost és megragadjunk pályázati lehetőségeket a fejlődés érdekében. Fájdalmas veszteségekről is szólt az elmúlt év, a koronavírus több orosházi életet is követelt, az érintett családok gyászában osztozunk. A pandémia okozta veszteségek listájára írhatjuk a gazdaság visszaesését, adóbevételeink csökkenését is. Minden nehézség ellenére felemelő volt megtapasztalni azt, hogy az orosháziak a legnagyobb bajban is fegyelmezettek és segítik egymást – 2020 erről az erőről és az összefogásról is szólt. Bízom abban, hogy az idei esztendő már kevésbé lesz gondoktól terhes, és több jóhírrel szolgálhatunk az orosháziaknak, mi ezen dolgozunk városvezető kollégáimmal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.