- hirdetés -

Az utóbbi időszakban akár egy napon belül is különböző időjárási körülmények alakulhatnak ki. A változó időjárás az utak állapotát is veszélyezteti, ennek a veszélyeire figyelmeztet a rendőrség.

Az előző hetekben az egészen enyhe időtől, a ködös, fagyos, komoly széllökésekkel kísért napok sem voltak ritkák. Előfordult, hogy akár órákon belül teljesen megváltozott az időjárás. A közlekedőktől ugyanilyen gyors, azonnali alkalmazkodást igényel, leginkább a gépjárművezetők részéről.

– A mínuszok beállta előtt a gépjárművek téliesítése volt a legfontosabb feladat még október, november végén. Fontos, hogy ilyenkor az első és hátsó fényszórók, az irányjelzők, a féklámpák és a ködlámpák tisztán és megfelelően működjenek, hiszen a sáros utakon nagyban ronthatja a láthatóságunkat, amennyiben ezt elhanyagoljuk. Ellenőrizzük, hogy az ablaktörlő lapátok épek, valamint a téli ablakmosó folyadék, illetve fagyálló mindig legyen feltöltve – fogalmazott Kis Rozália főhadnagy.

A balesetek megelőzhetők, de ennek érdekében elengedhetetlen, hogy mindig az időjárási, látási útviszonyoknak megfelelően vezessünk – mutat rá az Orosházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója.

Ebbe beletartozik a biztonságos távolság tartása, illetve a megfelelő sebesség megválasztása.

– Lakott területen belül és kívül is lehetnek olyan lefagyott útszakaszok, amit a vezető az autóból nem észlel és arra ráhajtva megcsúszhat. A gépjármű ilyenkor irányíthatatlanná válik és egy hirtelen fékezés és kormánymozdulat komoly szerencsétlenséghez vezethet – tette hozzá a főhadnagy.

Kis Rozália felhívta a figyelmet arra is, hogy akkor is jöhet a büntetés, ha át sem lépte a gépjárművezető a sebességhatárt. Ebben az esetben relatív gyorshajtást követ el.

– Sosem kötelező a megengedett sebességgel hajtani, ez a gépjárművezető felelőssége, hogy felmérje az út állapotát és annak megfelelően vezessen – hangsúlyozza.

Tegyünk fel magunknak kérdéseket

Fontos megelőzni az előttünk haladót? Milyen kockázatot vállalok ezzel? Vissza tudok érni balesetmentesen és nem veszélyeztetem a közlekedőket illetve a velem utazókat?

Ezen kérdések feltevésével, illetve a türelmes közlekedéssel nagyban csökkenthető a baleset kockázata a ködös, fagyos időszakban.

– Használjuk a passzív biztonsági eszközöket (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer), hiszen jogszabály kötelezi erre a vezetőket, de ami még fontosabb, hogy egy esetleg bekövetkezett baleset során életeket is menthethetnek – nyomatékosította Kis Rozália.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.