- hirdetés -

Az élet minden területére hatással volt a 2020-as évben a koronavírus. A világ, az ország, és így Békés megye gazdasága is áldozata lett a járványnak. Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke értékelte a tavalyi évet.

– Már a tavalyi év április, május hónapjában több mint 36%-kal esett vissza vállalkozások árbevétele. Ezt követte az export, majd később az import drasztikus visszaesése. Megállt a gazdaság, részben le is bénult, voltak és vannak olyan nagyon kritikus ágazatok, – ilyenek a vendéglátás, a szállodaipar, és a szabadidős rendezvényekhez kapcsolódó szolgáltatások – ahol komolyabb létszámleépítések is megtörténtek 2020 második negyedévében – fogalmazott dr. Orosz Tivadar.

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (Fotó: Horváth Bence)

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette, a magyar gazdaság túléléséért a kormánynak olyan lépéseket kellett megtennie, melyek nagyon megviselték az államháztartást, de ezeknek köszönhetően, még ha veszteségek árán is, de a vállalkozások jól átvészelték a tavalyi évet. Nem indult el tömeges cégmegszüntetés, a vállalkozások száma megmaradt, ehhez nagyban hozzájárultak a kormány által kínált támogatások és az olcsó hitelek.

A járványhelyzet szelektálni fogja a piacot

– A tapasztalat azt mutatja, hogy a vállalkozások próbálják fenntartani magukat, részben elbocsátások, részben átszervezések árán, és bíznak a folytatásban. A legtöbbjük az utolsó pillanatig kerüli a csődhelyzetet, hiszen mindenki abban bízik, hogy hamarosan jöhet a folytatás. Egy tanulmány szerint ahhoz, hogy egy vállalkozásnál csődhelyzet alakuljon ki, 2-3 év kimerítő tevékenységre van szükség. Még egy kis vállalkozás is rendelkeznek akkora tartalékkal, hogy ennyi időn át fennmaradjon. Összességében azért természetesen a járványhelyzet szelektálni fogja a piacot, a későbbiekben arra számítunk, hogy lesz csődkövetkezménye, de ez a görbe lapos lesz, azaz a vállalkozások nem hirtelen nagy mennyiségben, hanem folyamatosan, egyszerre csak kis számban szűnnek meg – folytatta.

A vírus átalakította a gazdasági szokásokat, alkalmazkodásra van szükség a vállalkozások részéről is. Dr. Orosz Tivadar elmondta, Békés megyében jelenleg 65000 adószámos vállalkozás van, bár a mostani helyzetben nagyon sok a szüneteltetés. A társaságok tekintetében pici csökkenés figyelhető meg, viszont az egyéni vállalkozók száma még valamelyest növekedett is.

Az álláskeresők száma 2020 végére 14000-re növekedett Békés megyében (Fotó: Horváth Bence)

– Mindenki befektetett az adott területen, és nehezen mond le arról, amit felépített. Arra számolhatunk, hogy a vállalkozások nehezen fognak tudni újra talpra állni, megváltoztak ugyanis a vásárlói, fogyasztási szokások. Hiába múlik el a vírushelyzet, lehet, még egy darabig óvatosabbak lesznek az emberek. Idő kellhet, mire újra megtelnek például az éttermeket. Még nem tudjuk megbecsülni sem, hosszabb távon mekkora károkat okoz a világjárvány – emelte ki.

A bértámogatást kevesen vették igénybe Békés megyében

A vállalkozások száma tehát nem változott, viszont a foglalkoztatottaké igen. Békés megyében 2020 év elején 11000 álláskereső volt, 2020 végére pedig számuk 14000-re növekedett, tehát megyénkben a tavalyi év során mintegy háromezren vesztették el munkahelyüket.

– A kormány nagyon sok intézkedést tett azért, hogy sikerüljön megőrizni a munkahelyeket. Békés megyét tekintve viszont a bértámogatás iránt szerényebb volt az érdeklődés, az itteni vállalkozások az összes igénybevételnek csupán 3%-át tették ki. Ennek oka, hogy megyénkben már a gazdaság leállításakor – a válságos ágazatokban – azonnali elbocsátások voltak. Viszont Békésben jobban igénybe vették a kedvező kamatozású hiteleket, de nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a hiteleket vissza is kell fizetni. Ehhez pedig fel kell fűteni a gazdaságot – hangsúlyozta.

Dr. Orosz Tivadar hozzátette, bármilyen nagy a törekvés a kormányzat részéről arra, hogy segítséget nyújtson, azért a döntések hátterében látható a megfontoltság is. Hiszen gondolni kell a holnapra, a kamrát nem szabad teljesen kiüríteni.

A kiemelt kép illusztráció (Készítette: Horváth Bence)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.