- hirdetés -

Evés- vagy alvásgondokkal küzd, sokat sír, esetleg hisztizik, nyűgösködik csecsemője, kisgyermeke? Az ő megszokott élete is ugyanúgy felborult, mint a felnőtteké.

Már lassan egy éve, hogy a járványhelyzet miatt felborult a megszokott élet, és a változások sok kisgyermekes családban további nehézségeket hoztak magukkal. Gyakran egy-egy, a csecsemőnél, kisgyermeknél megjelenő tünetet látván nem is gondol a szülő arra, hogy a fizikai jelek valójában lelki, érzelmi gondokat takarnak. Mivel életkorukból adódóan legtöbbjük szavakkal nem képes kifejezni problémáit, így a nehézségek más formában nyilvánulnak meg náluk. Bánkiné Révész Adrienn szülő-csecsemő és kisgyermek konzulens a 0 és 5 éves kor közöttiek megértésében, és problémáik kezelésében nyújt segítséget.

Bánkiné Révész Adrienn szülő-csecsemő és kisgyermek konzulens a 0 és 5 éves kor közötti gyerekek problémáinak megoldásában nyújt segítséget (Fotó: Horváth Bence)

– A vírushelyzet hozta bizonytalanság hatására a kisgyermeknél elsősorban viselkedési problémák alakultak ki, de a szorongásos tüneteket megjelenése is kezd gyakorivá válni – kezdte. – Ezek tapasztalhatók alvászavar akár formájában is, például, ha a kicsi nehezen alszik el, vagy fel-felébred éjszaka, illetve rossz álmok gyötrik. A nem megfelelő pihenés mellett evési zavar, étvágytalanság is előfordulhat náluk, illetve hosszan elnyúló nyűgösség és sírás. Ha egy csecsemő az első három hónapban három héten át, legalább három napon keresztül minimum három órát sír vagy nyűgösködik, akkor már olyan problémával küzd, melynek megoldásához érdemes szakember segítségét kérni – emelte ki.

Ki kell mondatni velük a félelmeiket

Először a szülőnek saját magát érdemes helyre tennie, a negatív érzelmeit feldolgoznia. A kicsiknek ugyanis remek csápjaik vannak, ha anya és apa feszült és szorongó, akkor a gyermek is könnyen azzá válhat. A szülő feladata, hogy segítséget nyújtson a szorongás feloldásában. A szakember azt mondja, a nagyobbakkal ki kell mondatni a félelmeiket, a kisebbekkel pedig érdemes megértőbbnek, ölelgetősebbnek lenni, és több lehetőséget adni számukra arra, hogy a közelünkben legyenek.

– Letagadni a szülőknek a problémákat semmiképp sem érdemes, hiszen egy kisgyermek is ugyanúgy érzékeli azokat, egy részük az ő életükre is kihat. Nem találkozhatnak a nagyszülőkkel, vagy ha igen, nem ölelhetik, nem puszilhatják meg egymást, anya és apa nem kísérheti be a bölcsődébe, óvodába. Elveszett a biztos, megszokott rutinok egy része, és ez érzelmileg labilissá teheti őket – folytatta.

Emlékszel? A doktor bácsi a torokfájásodat is meggyógyította

Bánkiné Révész Adrienn azt javasolja, korukhoz mérten, egyszerűen fogalmazva mondja el a szülő a gyermekének, mi történik körülötte. A tények mellett fontos, hogy hozzon fel számára olyan pozitív példákat, melyekkel a kicsi is szembesült már korábban. Mesélje el például, hogyan gyógyította meg őt egykoron az orvos, és magyarázza el, hogy most is azon dolgoznak az orvosok és a kutatók, hogy minél előbb vége legyen a járványhelyzetnek, és végre ugyanúgy élhessenek, mint „régen”. Fontos azonban, hogy az információkkal ne terhelje túl a szülő a kicsit, vagyis csak azokra a kérdésekre adjon választ, melyekre a gyermek valóban kíváncsi.

Guggoljunk le hozzá, és vegyük fel vele a szemkontaktust (Fotó: Horváth Bence)

– Nehéz most nekünk, szülőknek is a gyerekekre fókuszálni, hiszen a gondolataink gyakran máshol vannak, sokkal több gond, megoldatlan helyzet terhel bennünk. Pedig egy csecsemő, egy kisgyermek épp az odafigyelésünket igényli a leginkább. Igyekezzünk minél többször összekapcsolódni vele, guggoljunk le hozzá, és vegyük fel a szemkontaktust a gyermekkel, így könnyebb bevonódni az ő kis világába. Talán most még a megszokottnál is több figyelmet és időt igényelnek, de ne sajnáljuk ezt tőlük. Higgyük el, kifizetődő! – hangsúlyozta.

Rendszer + szabályok = biztonság

Bánkiné Révész Adrienn kiemelte, ebben a helyzetben is érdemes az eddig kialakult határokat, szabályokat megtartani, hiszen a gyerekeknek ezek nyújtanak igazán biztonságérzetet. Ha a mindennapi, rutinszerű műveletek kapaszkodóként továbbra is megmaradnak a kicsik életében, azok azt bizonyítják majd a számukra, hogy a sok változás mellett igenis van, ami állandó, és így nagyobb biztonságban érezhetik magukat a mindennapok során.

Amennyiben nem kezeljük ezeket az egészen kis korban a felmerülő problémákat, azok kihatással lehetnek a gyermek iskolás- és felnőtt éveire is. Az érzelmi instabilitás, a folyamatos feszültség, szorongás kezeletlenül hagyva súlyos lelki zavarokat okozhat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.