- hirdetés -

A Vörösmarty Mihály Általános Iskolában évek óta hagyomány a télűző, tavaszköszöntő kiszebáb égetése. A járvány okozta helyzet miatt idén azonban elmarad a látványos közös program, a diákok osztályonként búcsúztatják a telet.

– Ez egy országszerte kialakult népszokás, melynek ugyan az időpontja változó (farsang farkán, illetve virágvasárnapján), a lényege ugyanaz, a tavaszvárás. Iskolánkban ennek a farsangi népszokásnak a kialakulása és hagyománnyá tétele Tompáné Barabás Edit tanítónő nevéhez fűződik. Az ő szervezésével az elmúlt tanévek alsó tagozatos farsangi mulatságai mindig ezzel a programmal indultak – idézte fel beszámolójában az intézmény.

A diákok ezúttal osztályonként búcsúztatják a telet (Archív fotó: Pirer Kata)

Erre az alkalomra kiszebábot vagy a vállalkozó szellemű szülők vagy az alsós munkaközösség tanítói készítik el. A báb általában szalmából készül és rongyos női ruhát visel, melyet egy seprűnyélre rögzítenek. Az égetés helye állandó, mindig az iskola udvarán rendezik, az alkalomra minden alsós osztály egy közös, rövid versikét szokott megtanulni. A farsang napján az alsós osztályok az iskola udvarára kivonulnak, ahol körbeállják a kiszebábot.

Miközben a gyerekek nyomon követik a tél jelképének elégetését, folyamatosan ismétlik a télűző sorokat, remélve a tavasz mihamarabbi elérkezését, a betegségek elűzését, valamint azt, hogy a tél szürkeségét felváltja a napfényes tavasz.

A látványos közös program idén elmarad (Archív fotó: Pirer Kata)

Idén azonban a koronavírus-járvány veszélyei miatt a farsang kicsit másképpen alakul számukra. Az iskolától megtudtuk, hogy a diákok ezúttal osztályonként búcsúztatják a telet, így a látványos közös program 2021 tavaszváróján elmarad.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.