- hirdetés -

Dalban mondja el örömét és bánatát a húszas éveinek elején járó Csáki Richárd. A Slick művésznéven alkotó fiatal önterápiának tekinti a zenét. A leghallgatottabb szerzeményére már több ezren kattintottak, de nem a nézettség számára a legfontosabb.

Az elmúlt években publikálta első saját zenéit a nagyközönség számára Csáki Richárd. A „Minden változik” című dalban például önmaga és környezetének változását vetette papírra. A 2020-as évet mérföldkőnek tekinti zenei pályájában.

– Örömzenélésként élem meg az alkotói folyamatot. Nem tudok és nem is szeretnék megfelelni a társadalmi nyomásnak és elvárásnak. Szeretném, ha minél több emberhez eljutnának a soraim, de elsődleges célom önmagam folyamatos felülmúlása. Nem az országos hírnév motivál, sokkal inkább szakmai elismerésre vágyok. Az út elején járok, zeneileg még sokat kell tanulnom, de úgy érzem, jó irányba tartok. Ezt a többségében pozitív hallgatói visszajelzések is alátámasztják – emelte ki Csáki Richárd.

(Fotó: saját gyűjtemény)

Az orosházi fiatal több zenei műfajt hallgat és merít belőlük inspirációt. Mindközül a rapzene volt rá legnagyobb hatással. Kedvenc előadói között helyet kapott 2Pac, Nas, Rakim és a saját művésznevét is ihlető Slick Rick. Hazai csapatok közül a Sör és fű, továbbá az Akkezdet Phiai az etalon.

– A rapzene – mint minden más stílus – idővel rengeteget változik. Napjainkban a hazai palettán több előadót nem a különlegességéért hallgatnak, hanem mert szinte divattá vált értük rajongani. A zenekedvelők egy csoportja kizárja a kritikus gondolkodást, túlságosan elfogult lesz egy-egy rapperrel. Továbbá észrevehető, hogy kezdik elveszíteni létjogosultságukat a szövegcentrikus zenék. Ez sajnálatos, mert saját dalaimban én is a mondanivalóra helyezem a fő hangsúlyt. Itthon sok nagyobb figyelmet érdemlő előadót ismerek. Ugyanakkor több olyan előadó fürdik a sikerben, aki egyébként nem szolgált rá – tette hozzá.

(Fotó: saját gyűjtemény)

Slick az idei évre új dalokat ígér hallgatóinak, bár iskolai tanulmánya végett kevesebb ideje maradt hódolnia hobbijának.

– Az egyetem mellett sajnos nem tehetem meg, hogy havonta publikálok, bár legszívesebben mindennap alkotnék valamit. Februárban tervezek kiadni egy romantikus témájú dalt. Szerencsére nem vagyok egyedül a zenék készítésében. A tavalyi évben megismerkedtem Lázár Attilával (D26), aki azóta is valamennyi zeném utómunkájáért felel, vagy éppen egy menő zenei alapot biztosít számomra. Kiemelném továbbá Vecseri Tamást, korábban két rapemhez is készített alapzenét. Ezúton is köszönöm támogatását – foglalta össze.

Zárszóként Csáki Richárd elmondta, 2021-ben is igyekszik alázatosan alkotni, tovább lépkedni azokat a bizonyos lépcsőfokokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.