- hirdetés -

Az ökumenikus imahét célja, hogy megerősítse a szétszakadozott keresztyén egyházak közötti kapcsolatot. A nyolc napos, vasárnaptól vasárnapig tartó időszak ez évben január 17-étől 24-éig tart majd.

– Minden esztendőben január vége felé, egy héten keresztül demonstrálják a különböző felekezetek a keresztyén egységet, az összetartozást, dacára a felekezeti különbözőségeknek – kezdte Ördög Endre evangélikus igazgatólelkész.

A megelőző években minden nap más-más felekezet templomában, imaházában tartották meg a vendég lelkészek, lelkipásztorok, papok szolgálatával a közös liturgiájú istentiszteleteket, melyekre minden felekezet tagjait nagy szeretettel várták.

Pillanatkép az 2017-es imahétről (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ez a nyolc este azt fejezi ki, hogy a hagyományból, a történelemből hozott különbözőségekből eredően nincs közöttünk ellenségeskedés. Bizonyítja, hogy összetartozunk, és hogy a lényegről nem vonja el a figyelmünket az, hogy mások a hitüket, az istennel való kapcsolatokat különböző formában, más tradíciók mentén élik meg – hangsúlyozta Ördög Endre.

Az igazgatólelkész elmondta, minden évben rengeteg élménnyel gazdagodtak a résztvevők az ökumenikus istentiszteleteken, sőt általában azok után sem széledt szét a gyülekezet, hanem együtt maradtak még egy baráti beszélgetésre is. Idén viszont, a járványhelyzet miatt ez a nyolc nap nagyon sajátos formában fog megvalósulni.

Mindennap délután 5 órakor az interneten

– Most nem gyülekezhetünk össze egymás templomaiban, így a nyitónapon, január 17-én az interneten keresztül hívogatunk majd mindenkit az országos nyitó istentiszteletre, mely a budapesti Szent István Bazilikában fog megvalósulni Erdő Péter bíboros és Steinbach József református püspök szolgálatával. Ezt követően hétfőtől szombatig digitális formában jelentkezünk majd, mindennap délután 5 órakor osztjuk meg az aznapi témát feldolgozó áhítatot, meditációt a facebook oldalunkon. Minden egyházközség a saját internetes felületén teszi közzé aktuális gondolatait – folytatta Ördög Endre.

Az összes helyi lelkész szolgálatával megvalósuló záró istentiszteletet január 24-én két alkalommal – délelőtt 10 órakor és délután 5 órakor – is megtekintheti az OVTV-n. Az OrosCafén pedig a megszokott rend szerint délelőtt 10-től érhető el az istentisztelet.

– A nyolc nap során a templomban leszünk majd néhányan, de az nem pótolhatja azt a közösséget, melyet a korábbi években megtapasztaltunk. Terveink között szerepel, hogy ha felszabadulunk és ismét lesz lehetőségünk az összegyülekezésre, akkor egy nagy közös ökumenikus istentiszteleten újra együtt leszünk majd – tette hozzá az igazgatólelkész.

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.