- hirdetés -

Az orosházi diákélelmezési intézmény vezetője is átesett a koronavíruson. Elmesélte, hogy kínkeserves huszonnégy napon van túl és még a mai napig érzi a hatását. Arra biztat mindenkit, vegye fel a védőoltást.

Vincze Tibor egyike annak a szerencsés több mint kétszázezer embernek, akik meggyógyultak a betegségből. Minden óvintézkedést betartott, de ennek ellenére elkapta a koronavírust.

– Tavaly október végén egy rendezvényen lettem rosszul. A vérnyomásom ingadozott, rossz volt a közérzetem és szédültem. Miután hazaértem rázott a hideg és enyhe láz is megjelent. Ekkor még nem gondoltam, hogy ez koronavírus. Bevettem egy lázcsillapítót és lefeküdtem aludni – meséli a kezdeteket.

Másnap reggel még mindig lázas volt, de torokfájás és köhögés is jelentkezett. Háziorvosával egyeztetve ekkor még mindig csak megfázásra gyanakodtak. Egy ötnapos antibiotikum kúra következett, de a láz továbbra sem múlt el.

Fotó: Horváth Bence

– Egyre magasabb lett a lázam és a levegővétel is nehezebb lett. Újból jelentkeztem a háziorvosnál, ekkor már szinte biztosak voltunk benne, hogy a tüneteket koronavírus okozta. Bejelentkeztem Békéscsabára, ahol elvégezték a tesztet, de ekkor már nagyon gyenge voltam. A parkolótól pár méterre volt a bejárat, de már odáig is csak segítséggel jutottam el – tette hozzá.

A teszt pozitív lett, de ekkora már jelentkeztek azok a tünetek, amik jellemzik a betegséget. Többek között végtagfájdalom, állandó magas láz, nehézlégzés, az esti köhögés és hasmenés.

– A pulzusom is nagyon magas volt nyugalmi állapotban. Nem percekre vagy órákra, hanem napokon át! Ilyenkor azért előjön az emberből a halálfélelem. Esetemben a szaglás az ízlelés nem ment el, éppen ellenkezőleg; extrém érzékennyé vált. Mindegy volt, hogy sós vagy édes, minden étel ehetetlen volt – idézte fel a kellemetlen emlékeket.

Mint mondta, soha nem élt még át hasonlót. Huszonnégy napon át volt karanténban, ennyi időbe telt míg leküzdötte a szervezete a vírust. Fontosnak tartotta, hogy egy általános vizsgálatra elmenjen és a tüdőröntgenből kiderült, okozott károkat a betegség.

Fotó: Horváth Bence

– A kezelőorvosom egy példával szemléltette, mit tesz az emberi szervezettel a vírus. Azt mondta, úgy képzeljük el, mint egy atombombát. Amikor ledobod és felrobban csak a felhőt látod és nem tudod, milyen pusztítást végzett alatta. Csak később derül ki. Azt is elmondta, hogy nem csak a fő szerveinket, hanem bármelyiket képes megtámadni – fogalmazott Vincze Tibor, hozzátéve: ő még a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen sokan belehaltak már a betegség szövődményeibe.

– Az orvostudomány álláspontja szerint a vakcina a megoldás. Én biztos beoltatom magam, amint lejár a hat hónap. Úgy hiszem, ha valakinek fontos a saját, a szerettei élete és nem akarja egyik napról a másikra lélegeztetőgépen látni vagy a legrosszabb esetben eltemetni őket, akkor tegye meg ezt a kis lépést.

Aki regisztrálna a koronavírus elleni védőoltásra az a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon megteheti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.