- hirdetés -

Január elsejével életbe lépett a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által kiadott új Országos Horgászrend. A közel 700 ezer regisztrált magyar horgásznak szóló rendeletben hangsúlyos szerepet kapott a hal- és környezetvédelem is.

Az új horgászév elején nemcsak az elmúlt horgász-szezon élményeit vesszük sorra, hanem egyre többször gondolunk az előttünk álló évadra is. Ilyenkor jó ha a pecás tájékozódik a szabályok változása felől is, mert változások mindig vannak. Számos, a közelmúltban lezajlott változás tette szükségessé egy új Országos Horgászrend megfogalmazását, amelyet minden horgásznak érdemes legalább egyszer részletesen átolvasnia, mielőtt a vízpartok felé indul.

Mintegy 700 ezren váltották ki engedélyüket 2020-ban. A regisztrált horgászok száma így közel 135 ezer fővel nőtt a 2019. évihez képest. Egyrészt öröm a horgásztársadalom bővülése, másrészt mindez a változás környezetterheléssel is együtt járt. Éppen ezért az új horgászrend számos pontban foglalkozik a vízpartok környezeti védelmével, és a horgászoktól elvárt környezettudatos viselkedéssel is.

A környezet védelme egyre hangsúlyosabb (Fotó: Budai Tamás)

A horgász etikával foglalkozó részbe bekerült néhány, a fotózással kapcsolatos szabály is: „A horgászfotók elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy esztétikus, a hal megbecsülését is kifejező fényképek készüljenek el. A helyes fotón a háttér a víz és a vízpart természeti környezete, ahol belógó, szétdobált felszerelés, cigaretta, étel és ital, kéztörlő rongy, szemét nem látható. A horgász a halat lehetőleg térdelve, féltérden vagy guggolva; mellmagasságban és vízszintesen a halbölcső, vagy halpaplan felett tartja, de a fényképen a halvédelmi eszköz lehetőleg csak részlegesen legyen látható. A hal objektív felé történő „kitartása” nem esztétikus, a helyes távolság a súly megtartását is segítő félkarnyi. A hal legyen tiszta, így a sarat, fűszálakat, nyálkát, esetleges vért friss vízzel le kell öblíteni róla.”

Nem mindegy, milyen fotók készülnek (Fotó: pixabay)

Az Országos Horgászrend mellett az orosházi horgászok számára a KHESZ (Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége) helyi horgászrendje az irányadó. Ebben az idei évet tekintve sok változás nem történt, csupán belekerült néhány olyan rendelkezés, melyet eddig csak az országos szabályzás, vagy a halászati törvény tartalmazott. Ennek ellenére mindenképp érdemes áttanulmányozni a későbbi esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Engedély árak

Mindig fontos kérdés, hogy változnak-e a területi engedélyek árai. Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője tájékoztatott:

– A tavalyi területi jegy áremelkedés után, az idei évben a horgász okmányok és a területi jegyek árai nem változtak, a horgászok a tavalyi áron juthatnak hozzá ezekhez – osztotta meg az ügyvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.