- hirdetés -

Az Orosházi Települési Értéktár darabjait bemutató sorozatunkban az orosházi üvegipar történetét, érdekességeit, közelmúltbeli fontosabb pillanatait mutatjuk be.

Az üveget rengetegen a leghigiénikusabb csomagolóanyagnak tartják, melynek semmilyen baktérium nem marad meg a felületén, száz százalékban hasznosítható, természetbarát anyag. Orosházán az üveggyártás még 1963-ban, november 6-án indult útjára a gyár megalapításával, idén így már az 58. születésnapját ünnepli az intézmény. A hazai üveg- és csomagolóanyag gyártás sikere a mai napig töretlen, a jelenlegi tulajdonos az Owens-Ilinois Inc. (O-I).

Az élelmiszer gazdaságot ellátó csomagolóüvegek gyártása mellett szükség volt az építőipar és járműipar igényeit kielégítő síküveg-előállításra is. A város mindennapjaiban fokozatosan megváltozott a hagyományos gondolkodás, az üveggyár – mint jelkép is – az Orosházán és környékén élők egyik büszkesége lett – tudjuk meg az Orosházi Értékei című kiskönyvből, mely az Orosházi Települési Értéktár darabjait mutatja be.

Nagy hagyományai vannak Orosházán az üvegiparnak (Archív fotó: Rosta Tibor)

Annak, hogy Orosháza az üvegipar egyik fellegvárává válhasson, jelentős része volt abban, hogy mégsem Celldömölkön épült fel az intézmény, mint ahogy azt eredetileg tervezték. Sokan érkeztek ide Borsod- és Nógrád-megyékből is. A közelmúltban fontos mérföldkőnek számított a 2009-es év, a gyár történetének egyik legkülönlegesebb terméke a Mézesüveg ugyanis a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját is elnyerte, majd egy évre rá egyedi, belső mintázatú palackjaikat is szabadalmaztatták.

Ennek a külső felülete a belsőtől eltérően teljesen sima, a különleges minták nem akadályozták a címkézést. Magyarországon ezen a téren az orosházi üvegipar számított úttörőnek, a módszert pedig már Csehországban, Franciaországban és Németországban is sikerrel alkalmazták. Az üvegipar mellett nem mehetünk el szó nélkül a konzervipar mellett sem, hiszen az orosházi üveggyár ennek az iparágnak is készít palackokat.

Tavaly írt alá szerződést az O-I és a Gyulai Szakképzési Centrum

Tavaly szeptember 10-én pedig az üvegipari képzésre vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá az O-I és a Gyulai Szakképzési Centrum.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.