- hirdetés -

Egy mezőhegyesi ügy kapcsán voltak kénytelenek várakozni a Viharsarki Állatőrség tagjai hónapokig. Hiábavaló volt a többszöri segítségkérés, hosszú ideig nem történt érdemi előrelépés az elhíresült vizslás ügyben. 2021. januárjában azonban sikerült pontot tenni az ügy végére.

A Facebookot 2020. októberében járta be az alapítvány „vizslás ügye”, hosszú ideig nem történt jelentős előrelépés vagy javulás a mezőhegyesi eset kapcsán. Kiszely Évától az állatőrség tagjától megtudtuk, többször is keresték a hatóságokat, hogy segítsenek megoldást találni, segítsenek felszabadítani a kutyákat.
– Láncra verve, egy összetákolt, védelmet egyáltalán nem biztosító valamiben kellett az állatnak szenvednie. A körülmények elkeserítőek voltak. A másik kutya mindig megszökött, a környéken élők jószágainak számát is megritkította. Vízben, fagyban, sárban kellett szenvedniük a kutyáknak. Hiába próbáltunk segítséget kérni, nem kapunk. A feljelentést az állatőrség megtette december végén, akkor azt hittük, egy ennél is hosszabb folyamat következik. Tehetetlenek voltunk, az állattartót próbáltuk jó belátásra bírni, de ez sem vezetett sikerre – vázolta Kiszely Éva.

Megtudtuk, hogy az állattartót már felszólították arra, hogy biztosítson megfelelő körülményeket a kutyák számára.
– Néhány erőtlen próbálkozás volt is, de ez gyorsan véget ért. Mi vittünk kutyaházat, de azt a kutya nem érte el a láncon, az épületnek nem nevezhető tákolmányig elért ugyan az eb, de igazából olyan volt, mintha a szabad ég alatt lenne, olyannyira nem védett az a téglarakás. Még csak alá sem volt szalmázva. Így akár el is pusztulhatott volna a kutya – nyilatkozta Kiszely Éva.

Hozzátette, nem csak a körülmények, de maga az állatok ellátása sem volt megfelelő.
– Hatósági biztosítás és engedély nélkül nem tehettünk semmit, csak az állattartót kérlelhettük. Sok esettel találkoztunk már, de ekkora érdektelenséggel még soha – emelte ki.

Az eset vége végül az lett, hogy az állattartót két évre eltiltották az ebtartástól.
– Ennek örülünk, de ezt csak úgy sikerült elérni, hogy felvettük a kapcsolatot Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztossal, aki a megfelelő helyeken intézkedett. Másképp mi lett volna? Nagy valószínűséggel semmi, maradt volna minden a régiben – emelte ki Nagy Éva, az alapítvány tagja.

Elmondta, három kutyát sikerült biztonságba helyezni, egy eb azonban szilveszterkor elszökött. Nagy Éva hozzátette, az állatvédelmi hatóságok a leggyakrabban csupán látszatintézkedéseket tesznek.
– Néha szinte szemmel látható, ha bemegyünk a hatósághoz, mekkora nyűg ez nekik, felesleges púp a hátukra. A meglévő állatvédelmi törvényeket is úgy magyarázzák, ahogy nekik tetszik. Például a szabadban tartott állatok számára biztosítani kell olyan létesítményt, amely az időjárás káros hatásaival, valamint az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet nyújt. Ezt éppenséggel úgy értelmezheti mindenki, ahogy kedve tartja. Továbbá ebet tartósan kikötve tartani tilos. Ekkor a válasz annyi szokott lenni: el szoktam engedni. Az állatvédők munkája szélmalomharc. De mi örülünk minden megmentett életnek, ezt a mostani eredményt nagyra értékeljük és nagyon köszönjük minden illetékesnek, aki tett ennek érdekében – nyilatkozta Nagy Éva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.