- hirdetés -

Jelentősen drágultak a gabonafélék az elmúlt hónapokban, aminek következtében legalább két számjegyű áremelkedésre számíthatnak a magyar állattartók takarmányfronton a következő időszakban.

2020-ban mindhárom vírus más-más feladatokat adott a takarmánypiac számára. A madárinfluenza a termelés kiesése és annak megoldása miatt jelentett problémát, az afrikai sertéspestis a higiéniai szabályok betartására és azok szigorítására irányította rá a figyelmet, a koronavírus járvány pedig a dolgozók biztonságára és az ellátási nehézségekre terelte a hangsúlyt. Minden esetben kiválóan helyt állt a teljes agrárium, erre tökéletes példa, hogy a boltok polcain sosem volt hiány tejből, tojásból és húsból.

Jön a feketeleves

Nem csak a gabonafélék, hanem minden más takarmány alapanyagára is emelkedett az ősz folyamán, aminek több oka is van. Az egyik az euróhoz képest a forint mélyrepülése. A másik, hogy a környező országokban az aszályos időjárás miatt komoly terméskiesés történt, a harmadik pedig a tavaszi pánik miatti túlzott terményfelvásárlás az európai és világpiacokon. A tej előállítása esetében kb. 9 Ft/l költségnövekedés várható a termelők részéről, a sertéshús esetében pedig 45-50 Ft/kg alapanyagból eredő költségnövekedésre kell számítani. Összességében elmondható, hogy legalább két számjegyű áremelkedésre számíthatnak az állattartók a következő időszakban.

Komoly költség növekedéssel kell számolni a gazdáknak (Fotó: Horváth Bence)

Az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Brlázs Róbert szerint több aspektusból kell vizsgálni a dolgot és talán megoldás is kínálkozik a gazdák számára.

– A takarmány áremelés környékünkön első sorban a sertéstartókat, közülük is a kisüzemeket hozza nehéz helyzetbe. Különösen így van ez, ha hozzávesszük a sertés felvásárlási árak év végi bezuhanását. Ugyanakkor, azok a gazdák, akik részben, vagy egészben maguk termelik a takarmánynak valót idén – az Euró árfolyam miatt – több terület alapú támogatást kapnak. A sertéságazatban dolgozó gazdák számára esetleg megoldást jelenthetne az integráció, melyre a baromfi ágazatban már jól működő példákat láthatunk ( a tojástól a baromfi hús értékesítésig egy egységben működik). Ez a sertéstartó gazdáknak is nagyobb stabilitást, biztonságot nyújthatna – teszi hozzá a gazdaköri elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.