- hirdetés -

Májusban a koronavírus járvány első hullámának intenzitása, az előző hónapihoz képest csökkenni látszott. Több területen is enyhítettek a szigorú intézkedéseken. Sok más mellett ez szolgáltatta a fő témát májusi írásainkhoz.

Április harmincadika a méhek magyarországi napja. Ebből az alkalomból beszélgettünk az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület legidősebb tagjával, Halustyik Lászlóval. A méhészek különleges emberek. Legtöbbjük gyerekkorban kezdi és minden viszontagság ellenére ki is tart hobbija, szenvedélye, életformája mellett a végsőkig. Laci bácsi is ilyen. Nyolcvan évesen is aktívan méhészkedik és részt vesz az egyesület életében.

– Azt hiszem, amíg élek, vagy amíg tudok menni, addig folytatom. Ezt nem lehet abbahagyni. Azt szokták mondani a méhészek, hogy aki egyszer megérzi a kaptárak mögött azt a jellegzetes, kellemes propolisz illatot, soha nem szabadul tőle. Én sem akarok – teszi hozzá a legidősebb méhész.

A hónap elején a Táncsics gimnázium kollégiuma az érettségire visszaérkező diákok, az Alföld Gyöngye Hotel pedig a vendégek fogadására készült. A szobákat a Dél-Békés Mentőcsoport segítségével fertőtlenítették április utolsó napján.

– – Dávid Zoltán polgármester kérésére végeztük el a szálloda fertőtlenítését, míg a kollégium esetében az iskolát fenntartó KLIK kért segítséget tőlünk. Erre azért volt szükség, hiszen a napokban itt szállásolták el az idősek otthonaiban élőket, amíg az országos tisztifőorvos által, a szociális otthonokban elrendelt megelőző fertőtlenítésre került sor – tájékoztatta az OrosCafét Fejes Róbertné, a Dél-Békés Mentőcsoport elnöke.

Tudósítottunk az idei rendhagyóra sikeredett ballagásokról és ahohy ilyenkor mindig, elkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Extra óvintézkedéseket tettek a Székács iskolában az érettségi ideje alatt. A portánál egy félautomata kézfertőtlenítő várta az érkezetteket és a távozni készülőket, a vizsgadolgozatokat pedig speciális UV-lámpával kezelték az intézményben.

Egymástól legalább két méter távolságra, névre szóló szájmaszkokban kezdték meg hétfő reggel a magyar érettségit a Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium végzősei. A különleges maszkok a 11.-esek ballagásai ajándékai. Idén tarisznya helyett ezzel kedveskedtek a felettük járóknak.

Vásárlók és eladók egyaránt nagy örömmel vették, hogy a korlátozások enyhítése következtében újra nyithattak a piac eddig zárva tartó, nem élelmiszert árusító részei is. Csütörtöki piaci látogatásunkat a leginkább látogatott zöldségpiacon kezdtük. Nem csak az árakra, de a forgalomra és a járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések betartására is kíváncsiak voltunk. Ez utóbbival kapcsolatban örömmel láttuk, hogy Orosháza lakossága fegyelmezett, szinte minden vásárló viselte a szájmaszkot, sokan a gumikesztyűt is. Kipakoltak divatárut, ruhaneműt, cipőt, papucsot, szerszámokat árusítók is. Az ő standjaik, sátraik között is szép számmal nézelődtek az orosháziak.


Az élet sok területén enyhültek ezekben a napokban a szabályok, melyekről hírt adtunk. Kinyithatott a karatésok edzőterme, újra indult a Kincsem Parkban a lovi, polgármesteri döntés alapján kinyitottak Orosházán a játszóterek és a kutyafuttató is.

Mindig örömmel adunk hírt, ha orosháziakat tüntetnek ki, ismernek el. Így volt ez Lászik Gábor esetében is. Szent Flórián napja alkalmából országszerte számos tűzoltó kapott elismerést. Köztük Lászik Gábor, akit szakmai kategóriában az „Év tűzoltója” elismeréssel jutalmaztak. Mint mondta az elismerés egyben kötelez is, munkáját továbbra is igyekszik a lehető legjobban elvégezni.

A járványnak még nem volt vége, az egészségügy továbbra is keményen dolgozott. Elkezdődtek a tömeges szűrések. Május 11-én Orosházán is kezdetét vette az a szűrővizsgálat, mellyel az ország COVID-átfertőzöttségét mérik. A Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor-termében várták a Központi Statisztikai Hivatal által vizsgálatba bevont személyeket, akik a kérdőív kitöltését követően egy vér- és egy mintavételen estek át.

Május közepén újabb enyhítéseket jelentett be a kormány. A 14-én lezajlott Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hétfőtől már a kávézók, éttermek belterében is leülhetünk, csakúgy mint a büfék, cukrászdák esetében. Az enyhítés ellenére viszont továbbra is érvényes néhány szabály. A másfél méteres távolságot továbbra is kötelező megtartani. Ezen kívül arra kérik a vendégeket, hogy amikor lehet, továbbra is viseljenek maszkot, csakúgy mint az adott helyszínen dolgozók. Május 18-tól kezdve a játszóterek és a parkok szintén kinyithatnak, valamint a szállodák és panziók is fogadhatnak vendégeket. Ez alól egyedül a főváros, Budapest jelent kivételt.

Gulyás Gergely: Túl vagyunk a második hullám csúcsán


Májusban, ha lassan is de beindultak a sportesemények. Az első a Kinizsi Horgász Egyesület versenye volt, majd a modellezők országos bajnokságának első idei futamát láthattuk Orosházán. Motorzúgástól volt hangos a rákóczitelepi versenypálya május 17-én. Modell rali autók rótták a köröket Orosházán. A Trabiring Modellező Egyesület által szervezett magyar bajnokság első állomása volt a városban, amelynek házigazdája az Orosháza Városi Modellező és Sport Klub volt. Orosházára leginkább Budapestről és környékéről érkeztek, de az orosházi modellezők versenyen kívül is képviseltették magukat. A szabadedzés és időmérő után tíz sprint futamot rendeztek.

A hónap vége felé megtudhattuk, hogy régi csibészek c. sorozatunk mostani főhőse – Fehér Béla – motorozásért kapott igazgatóit, öten távoznak idény végén az OFKSE felnőtt együtteséből, hogy a birkózók véradással is segítettek és hogy végleg bezárt a Flóra virágbolt.

A Magyar Hősök Emléknapján, vagy röviden csak Hősök Napján azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezünk, akik az I. és II. világháborúk során az életüket áldozták Magyarországért. Idén május 31-re esett az emléknap.

Az ünnepségeken általában katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzást tartanak a magyar katonahősök emlékműveinél. Idén azonban a koronavírus miatti rendkívüli helyzet keresztülhúzta ezeket a számításokat. A legtöbb városban és településen, így Orosházán is szűk körű megemlékezés zajlott.

Természetesen sokkal több minden történt májusban is, mint amit fentebb megemlítettünk. Az OrosCafé oldalán a lap aljára görgetve megtalálhatják archívumunkat, ahol minden írásunkat, hónapokra bontva újra elolvashatják. Jó böngészést!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.