- hirdetés -

Ahogyan az várható volt a márciusi események fényében, ez a hónap is főként a koronavírus járvánnyal kapcsolatos történésekről, vagy a nem-történésekről szólt. Azért írtunk mást is. Ezúttal is több, mint négyszáz anyagból szemezgettünk.

A hónap elején, a Húsvét közeledtével újabb terméktesztet végzett a Szupermenta. A Nébih szakemberei ezúttal húsvéti sonkákat vettek górcső alá. Mind a 22 vizsgált termék élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőnek bizonyult, azonban szivárvány nincs eső nélkül, kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák most is akadtak. Összesen 22 terméken (21 magyar és 1 szlovák) végezték el a tesztet, melyek közül 7 húskészítmény esetében nem szerepelt a sonka elnevezés, pedig előállításuk hasonló a sonkáéhoz. Élelmiszerbiztonsági tekintetben minden vizsgált sonka maximálisan megfelelt az előírásoknak.

A sonka pácolása, avagy a jó füstölt sonka titka - Kolbászáruház

A Dél-Békés Mentőcsoport végig keményen kivette a részét a járvány elleni védekezésből. Első akcióik egyike volt Orosháza utcáinak fertőtlenítése.

Több mint négyszáz liter fertőtlenítőszert felhasználva fertőtlenítették Orosháza utcáit. A Dél-Békés Mentőcsoport (DBMCS) az április 2-ai munkában is résztvevő Dávid Zoltán polgármester kérésére végezte el a feladatot. A Polgármesteri Hivatal előtt gyülekeztek a résztvevők április 2-án az esti órákban, ahol mindenki megkapta a szükséges védőfelszerelést: maszkokat, kesztyűket, védőruhát és a biztonságos munkavégzéshez szükséges munkavédelmi oktatás sem maradt el.

A sportolók, különösen az élsportolók nagy bizonytalanságban voltak. – A többi szövetséggel ellentétben az MKSZ még nem zárta le a bajnokságot, csak felfüggesztette. A saját véleményem az, hogy a folytatásnak csak elméleti esélye van, gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A külföldi játékosokat hazaengedtük. Ők ilyen, vagy olyan kalandos úton haza is érkeztek és jelenleg hatósági karanténban vannak. Egyikük sem beteg, de a biztonsági protokoll ezt írja elő – nyilatkozta az OFKSE elnöke Vajer Tamás, április 6-i írásunkban.

Néhány nap múlva megjelent a kézilabda szövetség döntése: Vége a kézilabda idénynek a tavaszra.

Áprilisban is sok helyről, sokaknak érkeztek felajánlások, ajándékok. Az orosházi méhészek mézet adományoztak. Mint Rajki József elnöktől megtudtuk, az ország több méhész egyesületénél rendeztek már adománygyűjtést, innen jött az ötlet. A tagok egy emberként álltak a kezdeményezés mellé. Az összegyűlt, mintegy nyolcvan kilónyi mézet az Egységes Szociális Központ (ESZK) két nyugdíjas otthona, a Családok Átmeneti Otthona, illetve az Orosházi Mentőállomás részére ajánlották fel.

Városunk mindkét kézilabda csapatának tagjai csalódottan vették tudomásul a bajnokság idő előtti lezárását. Április idusán mindkét csapatkapitány megszólalt: – Senki nem ilyen lezárásra számított, de ebben az esetben meg kellett hozni ezt a döntést. Azért is jött rosszkor a vége, mert úgy érzem, hogy egyre jobban megtelt Orosházán a csarnok, egyre többen buzdítottak minket a lelátóról – mondta el Németh László. Hasonlóan nyilatkozott Patakfalvi Ádám cikkében Antal Jenifer is : – A lányok nevében is mondhatom, csalódottak vagyunk, hogy ilyen módon ért véget a bajnokság. Rengeteg küzdöttünk, hajtottunk, tavasszal igazán összekovácsolódott a csapat. Hiszem, hogy ebből egy szép eredményt született volna a bajnokság végére.

Elmaradt a harmincadikai fáklyás felvonulás és a városalapítás évfordulóját is csak a virtuális térben ünnepelhettük. Rendhagyó módon emlékezik Orosháza a város újratelepítésének 276. évfordulójára. A főszervező Petőfi Művelődési Központ – alkalmazkodva a járvány miatti korlátozásokhoz – ezúttal virtuális térben, a közösségi média platformjait használva nyújt át ünnepi perceket az orosháziaknak. – A koronavírus felülírta a mindennapokat, biztos pont ebben a bizonytalanságban csupán a közösség ereje. Szükség van az egységre, az önfegyelemre, a mások iránti tiszteletre és akkor együtt túljutunk a bajon, mint oly’ sokszor volt már erre példa Orosháza 276 éves fennállása során. A hit és az akaraterő, melyet örököltünk a településalapítóktól, most a segítségünkre lesz. Isten éltesse Orosházát – fogalmazott közösségi oldalán Dávid Zoltán, a város polgármestere.

Ezúttal virtuális volt a koncertélmény is

A hónap végén remek hírt adhattunk közre, melynek a horgászok örülhettek leginkább. Harmincadikai írásunk témája a sosem látott mértékű haltelepítés volt. „A magyar kormány a járvány ideje alatt már több, nehéz helyzetbe került gazdasági ágazatnak nyújtott segítő kezet. Ezúttal a haltenyésztéssel foglalkozóknak nyúlt kicsit a hóna alá, aminek rajtuk kívül kétségtelenül a horgászok örülnek legjobban. A kormány úgy döntött, hogy 1179 tonna halat felvásárol a termelőktől és az állami tulajdonú vizekbe kihelyezi. A Békés megyei vizekbe a héten, ebből 63.5 tonna, fogható méretű, háromnyaras ponty kerül.”

Ebben a hónapban is jó néhányszor „félretoltuk a kanapét” Bogdánffy-Szőke Anett jóvoltából és emlékezhettünk elfeledett 90 percekre Betkó Tamás tollából.

Természetesen sokkal több minden történt áprilisban is, mint amit fentebb megemlítettünk. Az OrosCafé oldalán a lap aljára görgetve megtalálhatják archívumunkat, ahol minden írásunkat, hónapokra bontva újra elolvashatják. Jó böngészést!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.