- hirdetés -

Pántyéné Horváth Klára stíluskommunikátor elárulja, hogyan csempészhetünk kifinomultságot, egy kis stílust a karácsonyunkba, annak ellenére, hogy ez az ünnep nem a divatról, hanem a szeretetről szól.

A karácsony az karácsony még akkor is, ha idén másképp ünneplünk. A készülődés már biztos elkezdődött, a lakásokat szépen rendbe tették a háziasszonyok, megvették az ünnepi ételek alapanyagait. A favásárlás a következő lépés, majd a díszítés – kezdi gondolatait Pántyéné Horváth Klára.

A stíluskommunikátor kiemelte, a karácsony színei a piros, zöld, fehér, ezeket a színeket pedig mint mondta, jelképként is lehet értelmezni.
– A fehér a havat, a zöld a fenyőfát, a piros pedig a szeretet jelenti. Ezeket akár mind, akár valamelyik kettőt használva harmonikus lesz a díszítés. Ez a klasszikus díszítés. De sokan eltérnek ettől, és egy színt kiválasztva díszítik a fenyőfát, ezek is nagyon jól néznek ki – vázolta.

Hozzátette, bensőséges hangulatot teremthet, ha a díszítéshez például a nagyszülőktől vagy dédszülőktől örökölt régi tárgyakat is felhasználjuk.
– Ezeknek most külön érzelmi jelentősége lehet, ha ők nem lesznek velünk. Ha feldíszítettük a lakást, elkészítettük az ünnepi menüt, díszterítéket tettünk az asztalra, akkor magunkat is öltöztessük fel. A karácsonyt szépen kell ünnepelni! Az ünnephez illő öltözékkel nemcsak az ünnepet, hanem családtagjainkat, barátainkat, és nem utolsó sorban önmagunkat is megtiszteljük – emelte ki Klára.

A stíluskommunikátor elmondta, családonként változó, hogy milyen öltözékben ünnepelnek, ezért szabályszerű dresszkód nem létezik.
– Nincs kőbevésett előírás arra vonatkozóan, hogy mit vegyünk fel, ezt minden család maga dönti el. Van, ahol az ünnepre való tekintettel sötét alj, világos felső mellett döntenek, van, ahol a klasszikus esti ünnepi öltözetet választják. Ez sötét öltönyt, fehér inget és nyakkendőt jelent. Nőknél jó választás lehet a kosztüm, nadrágkosztüm, esetleg egy ruha azonos anyagú vagy más mintázatú blézerrel. Ezekhez lehet választani kiegészítőket: nyakláncokat, karláncokat, parfümöket. A karácsony nem a divatról szól, ilyenkor ne essünk túlzásba. A rikító színek, sok kiegészítő, erős smink az a szilveszteré, de az egy másik ünnep – hangsúlyozta Pányténé Horváth Klára.

Kiemelte, nemcsak a felnőttek megjelenése, hanem a gyerekek öltözéke is az ünnephez méltónak kell legyen.
– A gyerekeket is öltöztessük fel ünneplőbe! Ez nem lesz nehéz feladat, mert nagyon szép gyerekruhákat lehet kapni, s a gyerekek, különösen a lányok szeretnek „csiniben” lenni – nyilatkozta.

A szenteste általában a szűk családé, az első- és második ünnepen szoktak menni a rokonok, barátok. Ilyenkor lelassul a tempónk, nem sietünk, ráérünk, a beszélgetésé a főszerep. A háziasszony is másképp készül a délutáni vendégfogadásra, mint az estire. A süteményeket, innivalókat, poharakat, tányérokat előre bekészíti, s akkor nem kell állandóan szaladgálni a konyha és a szoba között.

– A karácsony ünnep, a szeretet, a család ünnepe, de én azt mondom, a szeretet megerősítésének az ünnepe. Ne csak ezeken a napokon szeressük egymást, hanem az év minden napján – zárta gondolatait Klára, majd hozzátette: Szeretetteljes készülődést és boldog ünnepeket kívánok!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.