- hirdetés -

Ebben az évben március hónap nagy változásokat hozott életünkben. Megérkezett a koronavírus Magyarországra és vele együtt egy sor intézkedés, határozat, rendelet. Az sem véletlen, hogy az OrosCafé, e hónapban megjelent 476 írásának jó része is ezzel a témával foglalkozott. Azért voltak mások is. Lapozgassunk!

Nagy sikert hozott a városnak, a szervezőknek a február utolsó napján megrendezett Orosházi Hagyományok Ízek Verseny. „Gyúrtunk, kóstoltunk, mulattunk” címmel megjelent videónkban megmutattuk, mi mindent látott ezen a napon a kameránk.

Tóth Dani írásából azt is megtudhattuk, hazánk fiának köszönhető a Milka világszerte ismert figurája a lila tehén. „1972-ben a Suchard egy reklámpályázatot hirdetett, terméke új köntösbe öltöztetésére. A feladat a Young & Rubicam cég munkatársai számára is érdekes kihívásnak ígérkezett. A korábban a Merci csokoládé reklámot készítő, orosházi Szabó Sándor és kollégái, belevetették magukat az alkotásba. Így lett a világhírű édesség egy kicsit magyar és egyben orosházi is.”

Ekkor még gőzerővel folytak a sport küzdelmek. Férfi kézilabdázóink győzelemmel felérő döntetlent értek el az NB I-ben a Ferencváros ellen, a lányok pedig szinte extázisban játszva győzték le a Kispest együttesét. – Extázisban játszottunk hatvan percen keresztül. Az első félidőben vezetett a Kispest, de olyan belső motivációból tettünk tanúbizonyságot és a semmiből olyan energiákat szabadítottunk fel, hogy már a félidőben mi vezettünk. A szünetben azt mondtam a lányoknak, ha feljavul a védekezésünk, akkor meg tudjuk nyerni a mérkőzést. Ezt teljes mértékben teljesítették, ami magabiztos győzelmet eredményezett a dobogós Kispest ellen. Annak dacára, hogy folyamatosan sérülésekkel, betegségekkel küszködünk a csapat épül és egyre szebb játékot játszik – fogalmazott a mérkőzés után Vágó Attila vezetőedző.

Az emlékezetes februári vihar sokfelé okozott komoly károkat Orosházán. A vásárcsarnok tetejét is letépte, így az be is kellett zárni. A városüzemeltetés munkatársai a vihar után azonnal hozzáláttak a kárelhárítási teendőkhöz. Leszerelték a megrongálódott tető maradványait és a szigetelést. Ezzel párhuzamosan felállították azt a nagy sátrat, ahol a felújítás ideje alatt folytatódhatott az árusítás. A cikkben Benkő Ferenc mondta el, mi minden hátráltatta a munkát és közölte a jó hírt is, miszerint március 23-tól visszatérhetnek a csarnokba az árusok.

A hónap közepétől kezdődtek nagyobb mértékben a járvány miatti intézkedések. Már a nemzeti ünnepet is rendhagyó módon ünnepelhettük, aztán jöttek a hírek a zártkapus sportmérkőzésekről, az iskolákban bevezetett új tanítási rendről, a digitális oktatásról, a kórházi látogatási tilalomról. Napvilágot látott több plgármesteri rendelet. Dávid Zoltán polgármester elrendelte Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő bezárását is.

A járvány és a vele kapcsolatos intézkedések úgy tűnt sokaknál kiverték a biztosítékot kies városunkban is. A járvány Magyarországi terjedésének hírére a régi beidegződés működésbe lépett – elkezdődött a boltokban a felvásárlás. Tucatszám vitték a boltokból a cukrot, lisztet élesztőt, és a kenyeret. „Mint az egyik kenyérbolt tulajdonosa elmondta, már reggel fél hétkor hosszú sor állt a bolt előtt és kettesével, hármasával vitték (Szentetornyán is csak felírásra van). Az egyik országos pékség belvárosi boltjaiban is üresek voltak a polcok, de ott legalább a délutáni szállításból ígértek. ” Szerencsére nem tartott sokáig, győzött a józan ész.

Újabb intézkedéseket vezetett be a kormány március 16-án a koronavírus miatt. A személyforgalom elől azonnali hatállyal lezárták az ország határait, éjféltől kezdve pedig a rendezvényeket is betiltották. Ezen kívül az éttermek és boltok nyitvatartási ideje is változott. Orosházán sorra érkeztek a hírek az intézménybezárásokról, az elmaradt rendezvényekről.

Ha már úgy is otthon vagyunk a járvány miatt, legalább a keletkező hulladékokat kezeljük jól. Ehhez jött a segítség a DAREH -től. 1700 barna kukát kapott Orosháza a zöldhulladék gyűjtésére. Kiderült az írásból, hogy ami a barna kukába már nem fért, azt március 19-étől a komposztálótelepre is kivihetik a lakosok.

Írtunk még egészen más témákról is. Régi csibészek című sorozatunk hőse ebben a hónapban Nagy László volt, aki azon kevesek közé tartozik, akiket magatartásból buktattak meg. Bemutattuk, hogyan kovácsol a szükségből erényt a Patyi család, akik megalapították a Karan-team-et. Heti öt-hat alkalomban határozták meg az edzések számát. Ebből minden második nap futás, a fiataloknak 7 kilométer, Áginak 15, a köztes napokon pedig otthoni erősítés szerepelt a programban. Mint megtudtuk a napirendet szigorúan betartják. Ebben szerepel a tanulás, a pihenő, az ebéd, az edzés és minden egyéb. Egyelőre jól bírják erővel és mentálisan is.

A hónap végén jött a hír, hogy a koronavírus már a szomszédban van. Nyolc fertőzöttet találtak a nagymágocsi Idősek Otthonában. Az orosházi kórházba megérkezett az a hat konténer, melyekből elkészült a sürgősségi meletti elővizsgáló részleg….

Természetesen sokkal több minden történt márciusban is, mint amit fentebb megemlítettünk. Az OrosCafé oldalán a lap aljára görgetve megtalálhatják archívumunkat, ahol minden írásunkat, hónapokra bontva újra elolvashatják. Jó böngészést!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.