- hirdetés -

Az agrárium olyan speciális ágazat, hogy az aktuális év már az előző esztendőben elkezdődik. Így volt ez nálunk, az Agro-M Zrt-nél is – mondja az idei év értékelésének bevezetőjeként Rozsnyai Sándor, az agrár nagyüzem vezérigazgatója.

– 2019 utolsó hónapjaiban elvetettünk mintegy 1300 hektárnyi őszi gabonát. Az idei év úgy indult, ahogy szokott. Kicsit a havi átlagnál kevesebb csapadékkal. Ebben csak a május és a július hozott komolyabb változást. Igencsak körültekintő tervezést, számolgatást igényel a növény portfólió összeállítása. Ha valamelyik őszi vetés ilyen, vagy olyan kárt szenved, tavasszal, pl. a napraforgó vetésterület módosításával kompenzálható a kiesés.

A magas fokú gépesítés teszi jövedelmezőbbé a növénytermesztést (Fotó: Agro M)

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a cég hatalmas állatállományának takarmány igényét nem tudjuk fedezni saját termeléssel. Ha ebből az ipari növények számára még lecsípünk, akkor még több takarmányt kell vásárolnunk. Az idén amivel a tervezettnél kevesebb búza, repce termett, azt a jó termést hozó kukorica kissé kompenzálta. A növénytermesztési ágazatban a járvány sem okozott különösebb fennakadást.

A Zrt. termelésében nagy súllyal van jelen az állattenyésztés. A szarvasmarha telep tej, és a sertéstelep hús értékesítése.

– A tej értékesítéssel egy másik nagy felhasználóhoz szerződtünk, ezzel nincs is semmi különösebb gond. Az összes bevételünk legnagyobb részét a sertés ágazat produkálja. Éves szinten negyvenezer sertést értékesítünk. Itt okozott kisebb fennakadást a járvány. Hetvenen dolgoznak a sertéstelepen. Egy kollégánk betegedett meg és sajnos hunyt el, de az üzemben végül sikerült a problémákat áthidalni. (Sajnálatos félreértés miatt az előző mondat az Orosházi Életben tévesen jelent meg, ami miatt az érintettek szíves elnézését kérem. a szerk.) Ezt is és a az afrikai sertéspestis okozta rémületet is a szakmában. A járványügyi előírások szigorú betartásával, mi megtesszük a probléma mentes létezésért, termelésért amit lehet. Ebben az ágazatban a fő bizonytalansági tényező a felvásárlási ár. Az év eleji 500-520 forintról ez mostanra 350 Ft környékére csökkent. Ez az évünk összességében átlagosnak ígérkezik, kicsivel gyengébbnek, mint a tavalyi. Mintegy kétszáz embernek adunk munkát. Az ő bérükre, járulékaikra szükséges több, mint egymilliárd forintot – mint az eddigi években is – sikerült kitermelni. A következő évet az őszi vetéssel elkezdtük. Bízunk benne, hogy jövőre kevesebb lesz a bizonytalansági tényező és egy év múlva szebb eredményekről tudunk beszélgetni.

Egészséges, nyugodt új évet kívánok (Fotó: Horváth Bence)

Azt kívánom a magyaroknak, az orosháziaknak, hogy legyen jövőre stabil és egészséges gazdasági környezetünk. Ebben minden – az egészség, a biztos megélhetés és ezeken keresztül a boldog új év is – benne van – teszi hozzá zárásként Rozsnyai Sándor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.