- hirdetés -

Mindannyian aggódunk a koronavírus-járvány miatt. Egyre több a bizonytalanság, így érthető, ha feszültnek, leterheltnek érezzük magunkat, de szerencsére vannak olyan gyakorlati stresszűző megoldások, amelyek elsajátításával hatékonyabban lehetünk képesek pozitív irányú változást előidézni az életünkben. Ne hagyd, hogy elsodorjanak a negatívumok!

Az idei év rendhagyó volt, és a hírek szerint a karácsony sem lesz olyan, mint amilyenek megszoktuk, az ünnepeket is teljesen másképpen fogjuk megélni. Az utcán maszkot kell viselnünk, az egyre hidegebb időjárás elől nem menekülhetünk be egy sütire és forrócsokira egy hangulatos kis cukrászdába, ehelyett az otthoni kakaóval kell beérnünk, ahogy a szilveszteri mulatozás lehetőségei is korlátozottak lesznek. A poker magyarország-i hívei is a netre költöztek, ahogyan felfutott az e-kereskedelem és a számítógépes játékok iránti kereslet is. Féltjük a családunkat, a barátainkat, az egészségügyi dolgozókat, és sokunkat még az általános munkahelyi nyomás is terhel. Ezek mind hozzájárulnak a stressz kialakulásához.

Hogyan kezeljük a stresszt hatékonyan?

Először is meg kell ismerni magunkat, rá kell jönnünk, mi a stresszt okozó problémánk elsődleges forrása. Túl sok teher nyomja a vállunk, mások helyett dolgozunk, nem tudunk nemet mondani? Bármelyikre is válaszoljunk igennel, a lényeg, hogy ne féljünk segítséget kérni, mert hajlamosak lehetünk elfeledkezni róla, hogy a saját magunk testi és lelki egészségénél nem lehet fontosabb. Vigyázzunk rá! Szánjunk időt az öngondoskodásra!

Egészen biztos, hogy a bevett szokásaink egy részéről le kellett mondanunk a koronavírus-járvány miatt, de ebben az esetben is vannak olyan kikapcsolódási formák, amelyek valódi segítséget nyújtanak, amelyek által kiegyensúlyozottabbak lehetünk, és ha nem is örökre, de legalább egy időre száműzhetjük a stresszt az életünkből. Gyújtsunk meg egy gyertyát, esetleg kortyoljunk el egy pohárral a kedvenc borunkból, vagy bontsunk ki egy mézeskalács likőrt, de vehetünk egy forró fürdőt, megnyugtathat a kedvenc zenéink hallgatása, vagy egyszerűen csak vágjunk bele egy online kalandjátékba, vagy tippeljük meg, ki nyeri a következő e-sport-bajnokságot, és adjuk le rá a fogadásunkat! Ezzel nemcsak a saját, de a körülöttünk lévők hangulatát is feldobhatjuk.

Ha úgy érezzük, extra sok stressz-hatás ér, segíthetnek a légzésgyakorlatot. Üljünk le egy számunkra kényelmes pozícióba, csukjuk be a szemünket, vegyünk mély lélegzetet, majd lassan engedjük ki.

Szabaduljunk ki a múlt fogságából!

Van, aki szeret a múltbéli történéseken elmélkedni, van, aki nem. Egy biztos, az emlékek felidézése segíthet megtalálni a legjobb módszert arra, hogy miként kezeljük a stresszt. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely módszerek segítettek túllendülni a múltbeli problémáinkon, mi szívta le az energiáinkat, mi és hogyan nehezítette meg életünk napjait, ki és mivel okozott örömet, mitől éreztük magunkat szorongva, mi frusztrál, akkor a jelenlegi nehézségeinket is könnyebb lesz orvosolnunk. A járványhelyzetről legfrissebb híreinket az alábbi linken olvashatja. (x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.