- hirdetés -

Az orosházi határra, a gazdálkodók és a köz javaira Orosházán jó néhány éve a Mezőőri Szolgálat munkatársai vigyáznak.

Grecsó Tiborral, a az orosházi mezőőri csoport vezetőjével beszélgettünk, az idei év tanulságairól, gondjairól, a munkáról.

– Július elejétől vagyok a csoport vezetője, de addig is tagja voltam a szolgálatnak. Márciustól kezdődtek azok a dolgok, melyek eltértek a megszokottól. Segítettünk az idősek otthonából kiköltöztetetteknek, éjjeli őrzést végeztünk. Ami a hagyományos munkát illeti, örömmel mondhatom, hogy terménylopási ügyünk nem volt. A falopás is megritkult. Olyan eset, amely elérte volna a rendőrségi ügy határát, szintén nem fordult elő. Véleményem szerint van visszatartó ereje a mezőőri jelenlétnek. Ha sokszor és sok helyen látják a gépjárművünket- márpedig látják -meggondolja magát az is aki rosszban töri a fejét.

A gazdák is jó néven veszik a mezőőri jelenlétet (Fotó: OrosCafé)

A legtöbb munkát, a legnagyobb gondot az illegális szemétlerakás felszámolása jelenti. Nagyon sok ilyen eset van, amikor felelőtlen emberek a város határát használják szemetesnek. Különösen sok az elektronikai hulladék, rossz tv-k, hűtők, stb.,de az építési törmelékkel is sok helyen akadunk össze. Volt tettenérésünk is, amikor épp rakták le a szemetet. Ahol tudunk próbálunk segíteni. Kerestünk például elkóborolt lovat, de volt olyan is, hogy nagy értékű mezőgazdasági gépet kellett műszaki hiba miatt kinn hagynia a gazdának. Akkor sűrűbben jártunk arrafelé – kezdi az összefoglalást Grecsó Tibor.

A mezőőrök és a társ szervek között jó a kapcsolat. A rendőrséggel, a vadásztársaságokkal, és természetesen a gazdálkodókkal is hatékonyan együttműködnek.

– Van persze fejlődési lehetőség, de igyekszünk mindent megtenni. Polgármester úrtól, a rendőrségtől sok segítséget kapunk, a rendőrökkel szoktunk közös szolgálatot is adni. Gyümölcs érés idején sűrűbben járunk a kertek körül, ugyan ez lesz most a karácsonyfa szezonban. Az a tapasztalatom, hogy a közbiztonság a határban is javuló tendenciát mutat. Boldogabb akkor leszek, ha az emberek a szemetet is a helyére viszik – teszi hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.