- hirdetés -

Kérdéses, hogy milyen formában tudják megtartani az Alpesi Sí Világkupát, a járvány miatti lezárások keresztül húzhatják az előzetes terveket. A skiracing.com összeszedte a lehetséges kimeneteleket.

Október végével Franciaországban és Németországban is új korlátozások léptek életbe a COVID-19 miatt, ahogyan hazánkban is, például az összes magyar kaszinó bezárt. A bejelentések csupán néhány nappal követték az olasz szigorításokat, mivel az esetek száma újra növekedni kezdett a volt európai gócpontban. Az európai lakosságot nemcsak maga a betegség, hanem az úgynevezett COVID-fáradtság is gyötri, a tisztségviselők közben abban bíznak, hogy az iskolákat és az alapvető gazdasági tevékenységeket folyamatosan működtetni tudják. Ettől függetlenül az őszi hullám és az Európa szerte bevezetett korlátozások nyilvánvalóan kérdéseket vetnek fel a világkupa szezon kapcsán, amely a tervek szerint Ausztriában és Finnországban folytatódna a következő hetekben.

A jelentések is igen pesszimista képet mutatnak az európai helyzetről, erre a Nemzetközi Síszövetség (FIS) próbál folyamatosan reagálni. A november 13-14-i események Lech/Zuers-ben úgy tűnik, egyelőre biztonságosban vannak. A helsinki kormány a FIS-szel közösen dolgoz ki egészügyi protokollt a levi-i női versenyekre, ahol egyébként Mikaela Shiffrin visszatérése is várható. 

„A helyi szerevezőbizottság az egészségügyi hatóságokkal is egyeztetett, miután a finn kormány október elején jelezte, hogy a nyilvános eseményeket ellenőrzés alá fogják vonni, ha a járványügyi helyzet súlyosbodik” – mondta a Levi szervezője legutóbbi nyilatkozatában. „Ennek eredményeként a bizottság folytatja a hatóságok által jóváhagyott egészségügyi és biztonsági tervet.” A Nyugat.hu korábbi cikkéből pedig az is kiderül, hogy az osztrák kancellár hogyan látja az idei szezon.

Több forgatókönyv is lehetséges

Innentől viszont már komplikáltabb lehet a helyzet, amint a világkupa decemberben Franciaországba, Svájcba és Olaszországba ér. A férfiak december 5-6-án Val d’Isere-ben versenyeznek óriás műlesiklásban, a sebességi versenyek pedig egy héttel később kezdődnek ugyanitt. Ezt követően a férfiak Olaszországba tartanak, Val Gardena, Alta Badia, Madonna és Bormio szerepel a naptárban. A nők St. Moritzban, Courchevelben és Val d’Isere-ben versenyeznek, mielőtt az ausztriai Semmeringbe indulnának.

Korábban Markus Waldner, a FIS versenyigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy a világbajnokság sorsa „egy hajszálon múlik”. „Itt van a második hullám és a helyzet csaknem egész Európában rosszabb, mint volt” – mondta Waldner a Tiroler Tageszeitungnak. „Minden erőnkkel azon dolgoztunk, hogy a lehető legegyszerűbb programot rakjuk össze, de most minden az aktuális helyzeten múlik. Nem lehet megbecsülni előre, hogy mire számíthatunk két hónap múlva. […] a világbajnokság további sorsa kérdéses. Jelenleg rosszul áll a szénánk.”

Waldner elárulta, egy olyan terv is felmerült, hogy tavasszal Észak-Amerikába vinnék a vb-versenyeket. „Arra gondoltunk, hogy rácsatlakozunk az észak-amerikai versenyekre a szezon végén, de ők ezt nem támogatták. Ha kell, a szezont is meg lehet hosszabbítani. Rugalmasan kezeljük a helyzetet.” (x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.