- hirdetés -

A karácsony, az ünnep elmaradhatatlan dísze és csemegéje a mézeskalács. Vannak akik otthon megsütik, díszítgetik és vannak akik inkább olyanoktól vesznek, akik  szakértői a mézes készítésének.

Az orosházi Vas méhészet is azon családi vállalkozások egyike, akik nem csak a mézet termelik és forgalmazzák, de hozzáadott értéket is tesznek mellé. Vasné Orovicz Judit nagyon finom és művészi kivitelezésű mézes süteményei ezek.

Tizenhét évvel ezelőtt kezdett méhészkedni a házaspár. Először – ahogy az lenni szokott – csak kevés méhcsaláddal, aztán az évek során fejlődött a gazdaság. Ma már száz méhcsaládot gondoznak, száz család hordja össze az egészséges finomságot. Igaz vándorméhészek ők, akik – méhész szaknyelven – mennek a virág után. Kezdik az évet a repcével, aztán következik az akác, majd a selyemfű, a hárs és a napraforgó. Ötfajta mézzel, propolisszal virágporral és a később hozzájuk csatlakozott mézeskaláccsal, öt éve vannak jelen az orosházi piacon. Mint Judit elmondta, teljesen spontán kezdődött a mézeskalács mánia.

Méz mézeskalács és az előállítók (Fotó: Horváth Bence)

– A kisebbik gyermekem születése után voltam itthon, mikor az első adagokat megsütöttem. Csak úgy magunknak. Aztán párom vitt magával a vadászatokra és nagy keletje lett. Egyik is, másik is kért, hogy süssek nekik. Egyre többet nézegettem az interneten is a recepteket, a díszítés finomságait. Amikor oda fejlődött a dolog, kiváltottuk erre is az engedélyt és azóta a piacon is megtalálható a mézeskalács. Ilyenkor, ünnep előtt minden nap sütök. Itt a konyhában a két tűzhely sütője megy, mindenütt tepsik, anyagok. Este, mikor a család elcsendesedik, akkor tudom díszíteni. Egy-egy darabot ötször kell a kezembe venni, mire elkészül. Aztán még csomagolom és viszem a piacra. Az évek alatt kialakult egy vevő körünk. Tudják, hogy jó minőséget kapnak mindenből, mi is tudjuk, a legtöbbjükről, hogy mit szeret  – mondta el Judit.

A méhcsaládok már a tavaszt várják a kaptárakban, az idei munkájuknak köszönhetően azonban van méz, készülhet a mézeskalács az ünnepi asztalra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.