- hirdetés -

Orosházán évről-évre több szakma művelői döntenek a továbbfejlődés mellett és jelentkezik mesterképzésre. Így tett Beke Sándorné Edit, az Alföld Gyöngye szakácsa is. A múlt héten sikeres mestervizsgát tett.

Huszonöt éve van már a szakmában, sok jóllakott vendég dicséri munkáját. Lakodalmak, éttermi és szállodai rendezvények sorát főzte sütötte végig.

– Már rég foglalkoztatott a gondolat a továbbtanulást, a továbblépést illetőleg. Most legfőképp séfünk, Ambrus György biztatása segített a döntésben. A tanfolyam rengeteg érdekességet és újdonságot tartogatott. Nyáron, a munka mellett nem volt egyszerű. A gyakorlati képzés főként itt a szállodában volt, de voltunk Gyulán a kórházban és a cukrászdában is. Maga a vizsga is egy kemény történet volt, alvás nélkül. Péntek délután kezdődött Békéscsabán egy négyórás elméleti résszel. Este, hazaérkezés után fogtunk a hidegmunka elkészítéséhez. Egész éjjel tartott, reggel ötre fejeztük be. Azután kezdődött a nyolcfogásos meleg étel elkészítése. Fantasztikus segítőim voltak, Szeidler Zsolt, Piatkó Zsolt és Varga Károly. Nélkülük nem sikerült volna – emlékszik vissza az újsütetű mester.

Edit szeretne a későbbiekben tanulókat bevezetni a szakmába, átadni a megszerzett tudást a következő szakács generációnak. Mint elmondta voltak már a keze alatt tanulók és nagy személyes siker, ha ők érvényesülnek.

– A titkos nagy vágyam, egy kis pihenő után a mesterszakács cím megszerzése. Ehhez persze nemzetközi tapasztalat is szükséges – teszi hozzá.

A mestervizsga elnöke a szakácsoknál Ambrus György séf volt. Mint megtudtuk nem jelentett előnyt, az orosházi szakács számára, hogy a hétköznapokban együtt dolgoznak. Edit munkáját még jobban figyelte, vele kapcsolatban valamelyest szigorúbbak voltak az elvárások.

Ambrus György séf (középen) büszke a tanítványra (Fotó: Ambrus)

– Hat éve vezetem a mestervizsga bizottságot. Nagy örömömre szolgált, hogy idéntől az új szabályozás szerint, az eddigi 40 óra helyett már 128 óra volt biztosítva a gyakorlati képzésre. Ez meg is látszott a vizsgázók felkészültségén. Egy rendkívül felkészült fiatal gárda vizsgázott az idén Varga Károly, többszörös világbajnok séf által gardírozva. Büszke vagyok, mert nem sok olyan megye van az országban ahol tíz új mestert avathattak. Sajnálom, hogy ezt a helyi alapanyagokból és hungarikumokból készült gourmet menüt nem tudtuk a járványhelyzet miatt a város vezetésének, az orosháziaknak megmutatni. Ami a kolléganőt illeti, rendkívül büszke vagyok rá. Elhivatott, munkáját szerető, precíz kolléganő. Kissé nehezebb volt a helyzete mint a többieknek, hisz az Alföld Gyöngyében tartott szakmai képzés során mindenki, minden bajával hozzá futott. Örülök a sikerének – mondta el Ambrus György séf.

Szakács, konyhafőnök, szállodaigazgató, újságíró, egyként abban bízik, hogy hamar múlik ez a mostani helyzet és újra kóstolhatjuk – ezúttal már egy szakács mester finom ételeit a szálló éttermében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.