- hirdetés -

A koronavírus járvány a turizmusban, vendéglátásban dolgozókat csapta arcul elsőként és tudjuk: „…az első pofon a legnagyobb…”

Év eleje óta több utazási iroda bezárta kapuit, több csődbe is ment. Orosháza egyik legnépszerűbb utazási irodája, a Nagy Utazási Iroda talpon maradt. Vezetőjével, Nagy Lászlóné Terikével beszélgettünk a kialakult helyzetről.

– Minden szépen indult, szaporodtak a foglalások, úgy nézett ki, hogy eredményes, jó év lesz 2020. Sok embernek voltak szép álmai. Aztán márciusban jött a járvány és onnantól szinte csak visszafizettünk. A mi irodánk minden ügyfele visszakapta a befizetett előlegét. Ki készpénzben, aki pedig úgy kérte, később beváltható utazási utalvány formájában – kezdi a beszámolót Terike.

Nyár elején feloldották a határzárak jó részét és felcsillant a fény az alagút végén, de hamar véget ért ez az időszak is.

– A görög szigetekre lehetett repülővel utazni, sokan mentek is. Két autóbuszos turnust is megcsináltunk Észak-Görögországba. Aztán jöttek az újabb rendelkezések, csak 72 órásnál nem régebbi, negatív teszt birtokában lehetett, vagy lehetett volna utazni. Sokan lemondták. Egyrészt a teszt plusz költsége miatt, de úgy gondolom, nem ez volt a fő ok. Az ember, ha elindul, szabad szeretne lenni. A hétköznapok kötöttségeiből kiszakadva, a teljes szabadságra vágyik és ez már nem teljesül, ha a repülőn maszkban kell ülni, a szállodában lázat mérnek és a többi apró kellemetlenség – elemez Nagy Lászlóné.

A mélyponton is optimistán várja a jövő évet az ügyvezető (Fotó: Horváth Bence)

Az emberek már nagyon szeretnének újra utazni, kiszabadulni az itthoni megkötöttségekből. A múlt héten elindított Budapest – Kairó járat PL. megtelt. Terike is reménykedve, ha úgy tetszik optimistán várja a jövő évet.

– Mostanság van a mélypont. Magam is a tartalékaimat élem fel. A mi korosztályunkra jellemző takarékosság, óvatosság most jön jól. Nagy fájdalmamra a csongrádi irodánkat be kellett zárni. Nagyon sajnálom, különösen a kolléganőm miatt. Azt gondolom és remélem, hogy innen már, ha lassan is, de felfelé vezet az út. Bízom benne, hogy januártól már minden nap ki tudjuk nyitni az ajtót, hisz most csak heti két napot vagyunk nyitva. Úgy érzem, júniustól minden visszatérhet a rendes kerékvágásba és a nehéz időszak után megint sok szép élményt adhatunk a velünk utazóknak – teszi hozzá a jövő évet illetőleg Terike.

Most még az idei prospektusok vannak a kirakatban, alattuk a kis cetlivel : „Csak álmodtuk”, de mint megtudtuk, az idei, elmaradt utazásuk díját kuponban visszakérők közül már többen foglaltak a jövő nyárra…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.