- hirdetés -

Többször is felmerült már az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat csapatában, hogy szervezzenek egy, a korábban nagy sikert aratott Ne ítélj elsőre! című fotókiállításhoz hasonló projektet. Nemrég meg is valósították ezt az elhatározást, melyhez olyan fiatalokat kerestek, akik valamilyen témában kiemelkedően teljesítenek.

Bezzeg a mai fiatalok! – hangzik el oly sokszor. Akik folyton a telefonjukon lógnak, trehányak és flegmák? Vagy éppen tehetséges sportolók, táncosok, esetleg grafikusok? Erről szól az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat legújabb kiállítása.

– Így neveztük el a főképp sztereotípiákra épülő és azokat egyúttal le is romboló fotókiállításunkat, mellyel azt szeretnénk bemutatni, hogy mi fiatalok többek vagyunk, mint az, aki egész nap a telefonját nyomja és elmenekül a világ elől a szobájába – mesélte a GYIÖK szervezőcsapata.

Elmondták, a modellek kiválasztásában fontos szerepe volt annak az ötletbörzének, mely által összegyűjtötték az általuk ismert orosházi kötődésű, tehetséges, kiemelkedő kortársaikat. Ezután jött a neheze, hiszen el is kellett érni jelöltjeiket. A fényképek szereplői azonban nagyon lelkesen fogadták a felkérést és így kezdetét vehette a következő fázis.

– A tehetség adott volt, de vajon milyen sztereotípiákat tudnánk rájuk húzni? A bulizós? A trehány? A telefonfüggő? A fotózás alatt a jó hangulat és a kreativitás határtalan volt, a kiválasztáskor pedig ismét összegyűltünk és megszavaztuk a végső külsőt – mesélték.

A kiállításon így találhatunk a birkózás, a motokrossz, a gokart, az állatvédelem, a nyelvtanulás, a néptánc, a grafika, a tudományok és a zene területén jeleskedő fiatalokat, ketten pedig az UNICEF fiatal nagykövetei. A megjelenés dátuma sem volt véletlen, a virtuális tárlatot mindenképp november 20-án, a Gyermekjogok Világnapján szerették volna elindítani.

Mint mondták, a tárlat még bővíthető, ezért bárkinek a képeit vagy képpárjait szívesen várják, aki szeretné elmondani, milyen előítéletekkel találkozott már élete során. Bíznak benne, hogy más generációk is nagyobb rálátást kaphatnak a kiállítás által, mire is képesek ezek a fiatalok vagy melyek azok a dolgok, melyeket a kötelezőn túl is vállalnak. Emellett természetesen saját korosztályukat is szeretnék motiválni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.