- hirdetés -

Első körben csak négy napig lehet pályázni az állami e-kerékpár vásárlási támogatásra, de az egymilliárd forintos keretet a minisztérium ígérete szerint havonta újra nyitják majd.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás ösztönzése jegyében összesen 1 milliárd forint támogatást biztosít elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához. Az első pályázati időszak 2020. november 23-án kezdődik és november 27-én ér véget. Ezt követően havi rendszerességgel lehet majd pályázatokat benyújtani 2021. október 29-ig vagy a keret kimerüléséig – írja közleményében a tárca.

A kiírásban magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen elektromos rásegítésű kerékpárokhoz, elsősorban munkába járásuk megkönnyítése érdekében. A pályázat benyújtásához ennek megfelelően munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot kell csatolni. A támogatás a jármű értékének legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig. A nyomatékszenzoros járművek árkorlátja 900 ezer forint, a pedálszenzorosoké 400 ezer forint, ezen felül további műszaki, környezetvédelmi követelményeknek is eleget kell tenniük.

Orosházán nagy az érdeklődés

Az orosháziak fantáziáját is megmozgatta a pályázat híre, melyet egy hónapja hoztak nyilvánosságra. Garabuczi Sándor a Kétkerék.hu járműbolt tulajdonosa szerint már az elmúlt héten megélénkült a forgalom.

Első körben csak négy napig lehet pályázni az e-kerékpárra (Fotó: CSJ)

– Sok érdeklődés futott be Orosházáról, de a környékről is, mert viszonylag kevés kereskedő regisztrált ebben az akcióban, kevés a kijelölt bolt. Nem biztos, hogy a helyi igényeket ki tudom elégíteni. A nagykerek – véleményem szerint – nem készültek rá igazán. Bespájzoltam amennyit lehetett, de végesek a lehetőségek. Ezek a pedelec rendszerű kerékpárok elég tág árkorlátok közt vannak. Előzetesen gondoltam, hogy sikeres lesz a pályázati lehetőség, és ez már most igazolódik – teszi hozzá a tulajdonos.

Megtudtuk még, hogy ha valakinek megoldhatatlan problémát jelent a pályázat beadása, a boltban kaphat ehhez is segítséget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.