- hirdetés -

A szemrángás még egy finomabb változata a tikkelésnek, annál sokkal kellemetlenebb például az illetlen szavak ismételgetés.

A tikk akaratlanul és hirtelen fellépő, gyors és szabálytalan mozgás vagy céltalan és akarattól független hangadás. Ez egy meglehetősen gyakori jelenség, ami az esetek többségében ártalmatlan, de azért nem árt figyelni, ha sokáig jelen van, akkor pedig kivizsgálni és tenni ellene.

A szem rángatózásán, a nyak, a váll vagy a kar akarattan mozgásán kívül léteznek vokális tikkek. Ez lehet különböző szavak vagy szókapcsolatok akaraton kívüli ismételgetése, torokköszörülés, orrszívogatás, sziszegés, pisszegés, vagy furcsa hangok kiadása is.

A tic háttérben állhatnak szervi, neurológiai betegségek, illetve a jelenség lelki eredetű is lehet. A leggyakoribb kiváltó oka a stressz, a magnéziumhiány vagy a szemrángatózás esetén a szemek megerőltetése. Ha nem áll súlyos betegség a háttérben, akkor mi magunk is sokat tehetünk ellene. Érdemes mindennap legalább fél-egy órát szánni lazítani és mozogni is. Jó választás a jóga, a csi-kung vagy a taj-csi. Segíthet a relaxáció és a meditáció is. Ha komolyabb a probléma, érdemes pszichológushoz fordulni, de segíthet az akupunktúra, a kineziológia, a fülreflexológia vagy a homeopátia is.

Gyermekeknél érdemes beszélgetéssel, mesével, sok szerető öleléssel és simogatással oldani a szorongást vagy a megfelelési kényszert.

Forrás: benu.hu, tomandiet.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.