- hirdetés -

A tartós, hosszan elhúzódó köhögés hátterében sokféle betegség állhat. Íme öt, amire gyanakodhatunk, ha nem akar megszűnni ez a panaszunk.

Asztma: Az asztma kialakulásának előrejelzője lehet az elhúzódó köhögés. Előfordul, hogy ez a tünet áll csupán fenn egy darabig anélkül, hogy a tipikusabb jelek, mint a nehézlégzés vagy a mellkasi szorító érzés megjelennének.

Reflux: A savas gyomortartalom nemcsak a nyelőcsőbe, hanem a gégébe is visszajuthat, és ez reflexesen ingerköhögéshez vezethet.

Gyógyszerek mellékhatása: Több készítménynek lehet mellékhatása a száraz köhögés, például a vérnyomás-szabályozó készítmények közül az ACE-gátlóké is. Gyakran előfordul, hogy csupán hetekkel vagy hónapokkal a szedés megkezdése után jelentkezik a köhögés, így még nehezebb megtalálni a kiváltó okot.

Az orrüreg és orrmelléküreg betegségei: Az arcüreggyulladás, az allergia vagy épp az orrpolip következtében hátsó garatfali csorgást tapasztalhatunk. A felgyűlt váladék ilyenkor heteken, sőt akár hónapokon át a garat felé csorog, ezzel folyamatos köhögésre ingerelve minket.

Stressz: Stresszhelyzetben gyakori, hogy nehezebben tudunk levegőt venni és a torkunk is kiszáradhat. Ilyenkor előfordul, hogy a torkunk elkezd kapar, majd krákogni és köhögni kezdünk. Érdemes megfigyelni, hogy mikor szokott ránk törni a köhögés, és melyek azok a napok, amikor ez elkerül bennünket.

Forrás: femina.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.