- hirdetés -

Fekete pénteken is több mint négyezer embernél azonosították be a koronavírus-fertőzést, és többen haltak meg a covid miatt, mint eddig bármikor egy nap alatt. Az igazoltan koronavírusos lakosok száma már Békés megyében is átlépte a négyezret.

Pénteken 4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a COVID-19 jelenlétét, ezzel már 170 298 főt tartanak nyilván hazánkban koronavírus-fertőzöttként. A járvány minden eddiginél több áldozatot szedett: 121 többségében idős, krónikus beteg hunyt el, így már csaknem 3700 ember halála köthető a koronavírushoz. A gyógyultak száma 40 820, az aktív fertőzötteké 125 789 fő. Összesen 7358 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 599-en vannak lélegeztetőgépen.

Tavasszal sokáig a húszat sem érte a Békés megyei fertőzöttek száma (Forrás: koronavirus.gov.hu)

A kormányzati tájékoztató portál felhívja a figyelmet, hogy a járványt megállítani nem lehet, a cél a járványgörbe ellaposítása, ezért a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában, így Orosházán is támogatják a rendőrök munkáját és93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét. Hétfőn elindul a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelése és folyamatban van a szociális dolgozók gyorstesztelése is.

Maximum 9 napig fertőz

Egy új kutatás szerint a második hullámban koronavírus fertőzöttség esetén a tünetek jelentkezésekor, majd az ezt követő öt napban a legvalószínűbb fertőzés továbbadása.

A Lancet Microbe brit tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint a víruskoncentráció a megbetegedés elején a legmagasabb, de a kutatók szerint szaporodásra képes vírusokat még akár kilenc nappal később is lehet találni a torokból vett mintákban. Inaktív vírust ennél sokkal később, akár 17 nappal a vírus elkapása után is találtak. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a megbetegedéstől számított kilenc nap után valószínűtlen az esélye annak, hogy a beteg még fertőzni tudna.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy mivel kilenc napon túl nem volt a mintákban szaporodóképes vírus, ezért – a tovább kimutatható inaktív töredékek ellenére – valószínűtlen, hogy a páciensek többsége fertőzne a kilencedik nap után is.

A tanulmány készítői 79 kutatást elemeztek, ezek teszttel igazoltan koronavírusos, kórházban kezelt, tüneteket mutató páciensek eseteit tartalmazták. A tünetmentes fertőzötteket nem vizsgálták – írja az MTI.

Csaknem ötezer rendőri intézkedés

A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 4817 esetben intézkedett. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.