- hirdetés -

A közmondásokban nem hisz, de a megfigyelésekben annál inkább. Gubár András meteorológiai szaktanácsadót kérdeztük az idei télről, valamint a fehér karácsony esélyéről.

– Sokkal keményebb telünk lesz idén. Az elmúlt három évhez képest hidegebb és csapadékosabb is lesz ez az évszak. A megfigyelések ezt üzenik. A sündisznók most sokkal jobban bevackoltak a megszokottnál, több avart gyűjtöttek maguk köré, ezzel is készülvén a súlyos mínuszokra. A kukorica héja is sokkal vastagabb volt 2020-ban, mint a korábbi években, ez is arra utal, hogy erősebb telünk lesz. De ugyanezt a következtetést vonhatjuk le, ha a vadakra tekintünk. Az őzek és a nyulak is jelentősebb zsírréteget szedtek magukra a megszokottnál, vagyis raktároznak és készülnek a hidegre, a költözőmadarak pedig, – köztük a vadlibák és a darvak is – hamarabb útnak indulnak. Ez azt jelenti, hogy nemsokára itt a tél – mondta.

Gubár András hozzátette, soha ennyi hurrikán nem volt még Amerikában, mint 2020-ban. Ez is a hőmérséklet drasztikus csökkenését jelzi elő, hiszen azt mondja, a távoli kontinens szélviharai hatással vannak Európa időjárására.

Gubár Andrással stúdióbeszélgetésünk alkalmával

Jégkocka a kávéban

– A klímaváltozás és a globális felmelegedés hatására a Golf-áramlat ereje is csökken. Ez egy meleg áramlat, melynek feladata, hogy visszatartsa a sarkvidéki hideg légtömegeket. De a jéghegyek intenzív olvadása következtében az áramlat egyre inkább elveszíti ezt a tulajdonságát. Gondoljunk csak bele! Ennyi jégtömb korábban még soha nem vált le, mint ebben az évben. És a jég lehűti az óceánt! Akárcsak egy jégkocka az italunkat! Ha beledobunk egy darabka jeget a kávénkba, a jég el fog olvadni, és közben a kávénk hőmérséklete is csökkenni fog – emelte ki.

Így elmondhatjuk, hogy még a globális felmelegedés előtt át fogunk esni egy globális lehűlésen. Az elkövetkezendő öt évben hidegebb, keményebb telekre van kilátás. Idén akár mínusz 20-25 fok is lehet.

Készítsük elő a hólapátot!

A meteorológiai szaktanácsadót elmondta, megfigyelhető a Föld hétévente váltakozó hűlő-melegedő periódusa. Most épp a hűlő periódusba érkezünk, és ehhez még hozzájárul, hogy az Azori-szigetek környékén lévő anticiklon nagyon megerősödött. Mindez a mi térségünkre nézve havat fog jelenteni.

– A tél decemberre ide fog érni, a fehér karácsonyra körülbelül 70% az esélyünk. A hó kérdéses, de hogy fagy lesz, az biztos, úgyhogy készüljünk fel elegendő tüzelővel, és a hólapátot se rejtsük a padlás mélyére! – tette hozzá a meteorológiai szaktanácsadó.

Gubár András nemrégiben a Csaba Parkban adott elő. Elmondta, a mezőgazdasági konferencián két olyan szakember prezentációja volt hallható, akiket a száz legnagyobb földterülettel rendelkező gazda a leghitelesebb meteorológusoknak választott. Az orosházi szaktanácsadó mellett az OMSZ főosztályvezetője, Prof. Dr. Bonta Imre tartott tájékoztatót.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.