- hirdetés -

A 2020-as év sok meglepetést és nem várt fejleményt tartogatott az orosházi sportoló számára.

A fiatal motokrosszos még az elmúlt év decemberében kezdte meg az alapozó felkészülését az aktuális versenyszezonra. Folyamatos kontroll és korrekció mellett végezte a munkát edzője segítségével. A Husqvarna Maurer Racing Team sportolója Olaszországban vette sikerrel első versenyeit az Internazionali D’Italia nevű nagy bajnoki sorozat 85 köbcentis kategóriájában.

– A mediterrán ország versenyeiről érdemes tudni, hogy ott igen nagy népszerűségnek örvend a motocross-sport, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a gyerek kategóriákat Junior és Senior géposztályokra bontják. Utóbbi számít az igazi kemény magnak, Noel itt tette próbára tudását. Az csak hab a tortán, hogy az említett magas létszám miatt A és B csoportban delegálják a pályára a versenyzőket az edzéseken, ahonnét a legjobb 20-20 fő jut be a futamokra. Az egyébként világbajnoki eseményeken edződött ellenfelekkel tűzdelt mezőnyben igen változatos rajtfogásokat követően zárkózott fel, vagy épp tört az élre Noel, és a két verseny négy futamában szerzett pontjai alapján az első helyen várta az őszi folytatást – mondta el edzője, a Kerner Motorsport Akadémiától ifj. Kerner László.

Forrás: Zsolbox Photo

Megtudtuk, az öröm nem tartott sokáig. A hazautazás után egy motoros edzésen esés következtében májsérülést szenvedett a Husqvarnás sportoló.

Hosszú hónapokig tartó rehabilitációt jósoltak az orvosok, viszont a hazai országos bajnokság kezdete a küszöbön állt. A világjárvány miatt időt nyert Noel a gyógyulásra, így a májustól októberig zajló magyar szériában mégis részt tudott venni. A sorozat öt helyszín tíz futamából tevődött össze.

– Az első májusi versenyen mindkét futamban győzni tudott Noel, majd őszig szünet következett a hazai bajnoki sorozatban, de a nyár folyamán sem álltak meg az edzések. A motoros edzőtáborok, csoportos és személyes foglalkozások mellett integratív edzésmódszereket alkalmaztunk, ez alapján zajlott a teljesítményfokozás a Kerner Motorsport Akadémia foglalkozásain. Természetesen amint lehetőség nyílt nemzetközi versenyeken való indulásra, egyből éltünk is vele. A cseh és a szlovén bajnokság maradéktalan teljesítését sajnos a pandémia akadályozta, utazási nehézségek adódtak, azonban ahol rajthoz állt Noel, ott mindig az elsők között végzett. Így volt a nyár végi olasz versenyen is, ahol szintén diadalmaskodott a fiatalember – összegzett ifj. Kerner László.

Forrás: Zsolbox Photo

Ősszel folytatódott a második, harmadik és negyedik versennyel a magyar bajnokság, ahol fej-fej mellett haladtak ellenfelével és szerezték meg az első és második helyeket, rendkívül izgalmassá téve a pontvadászatot.

Az utolsó versenyen azonban ismét dupla futamgyőzelmet aratott az orosházi motoros, így megnyerte az idei magyar bajnokság Mx85-ös kategóriáját, 13 évesen.

Az idei tervek között szerepelt a junior Európa-bajnokságon és világbajnokságon való részvétel, amelyen nem titkolt szándék volt a győzelem. Az említett eseményeket azonban nem rendezték meg a járványhelyzet végett. A magyar bajnokság megnyerése után hátra volt még egy óriási cél, a hőn áhított olasz bajnokság elhódítása. Gőzerővel készültek edzőjével az említett őszi versenyekre, mikor hivatalosan is megerősítette az olasz sportszövetség, hogy az utolsó verseny a pandémia okán elmarad.

Ez a hír egyben azt is jelentette, hogy Zanócz Noel megnyerte azt az olasz bajnoki szériát is, amelyben ez idáig magyar versenyzőnek nem sikerült diadalmaskodnia.

Ízelítő Zanócz Noel ugratásaiból (Forrás: StreetCat Media)

Zanócz Noel korábbi eredményei:

2014 – Magyar Bajnokság 2. hely, Francia Bajnokság 4. hely (Mx50)
2015 – Magyar Bajnokság 1. hely (Mx50)
2016 – Osztrák KTM Junior Challenge 1. hely, Európa-bajnokság 11. hely (Mx65)
2017 – Magyar Bajnokság 1. hely, Európa-bajnokság 9. hely (Mx65)
2018 – Szlovén Bajnokság 1. hely, Francia Mx Masters Kids 1. hely (Mx85)
2019 – sérülés, majd egy-egy magyar, szlovén, osztrák és cseh versenygyőzelem

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.